Tehniskas ķibeles un protesti jeb kā aizvadīta pirmā diena ar "Bitcoin" ikdienas maksājumos (12)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Protesti, tehniskas problēmas, kā arī straujš tirgus vērtības kritums – šādi iezīmējusies pirmā diena, kopš “Bitcoin” ir legāls maksāšanas līdzeklis Centrālamerikas valstī Salvadorā, vēsta BBC

Tiek norādīts, ka otrdien “Bitcoin” cena nokritās no 52 000 dolāru līdz 43 000 dolāru par vienu monētu, tādējādi sasniedzot zemāko atzīmi gandrīz mēneša laikā. Salvadoras opozīcijas politiķis kritizēja kriptovalūtu norādot, ka šī krituma dēļ viena no Latīņamerikas nabadzīgākajām valstīm zaudēja trīs miljonus dolāru.

“Bitcoin” kā legāla norēķinu līdzekļa izmantošana nav gluži tik gluda, kā to bija iecerējis Salvadoras prezidents Najibs Bukele. Tādas platformas kā “Apple” un “Huawei” neatbalsta Salvadoras valdības veidotu digitālo maciņu, kas zināms kā “Chivo”, līdz ar to tūkstošiem cilvēku digitālo maciņu mēģināja izveidot ar datoru starpniecību. Tā dēļ “Chivo” serveri neizturēja slodzi un uz brīdi pārtrauca darboties.

Tomēr dienas laikā tehniskās problēmas tika novērstas un “Chivo” parādījās pieejams arvien vairāk platformās, tostarp arī “Starbucks” un “McDonald’s”.

Salvadoras valdība iedzīvotājiem ir piešķīrusi katram iedzīvotājam 30 dolārus, ko izmantot kā kriptovalūtu. Valdība uzsver, ka kriptovalūta var ļaut valstij ieekonomēt vismaz 400 miljonus gadā, jo vairs nav jāmaksā transakcijas maksa līdzekļiem, kas nosūtīti no ārzemēm.

Tiesa gan, izmantojot Pasaules Bankas un valdības sniegtos datus, BBC aprēķini gan nav tik optimistiski – ietaupījums varētu būt ap 170 miljoniem gadā.

“Mums ir jālauž pagātnes paradigmas. Salvadorai ir jābūt tiesībām virzīties pretim “pirmajai pasaulei”,” tviterī rakstīja prezidents Bukele.

Vietējais uzņēmējs Eds Ernandezs ir neliela veikaliņa īpašnieks galvaspilsētā Sansalvadorā, kur pircēji var iegādāties rīsus, pupiņas un tīrīšanas prduktus. Viņš par “Bitcoin” ieviešanu izsakās pozitīvi.

“Pandēmijas laikā ir labi neizmantot fizisko naudu. Tas pasargā no tā, ka pircēji var izmantot arī viltotu naudu,” saka Ernandezs.

Ne visi ir sajūsmā par “Bitcoin” ieviešanu ikdienas norēķinos, jo jau pirmajā dienā “Bitcoin” vērtība piedzīvoja ievērojamu kritumu, kas vienā brīdī sasniedza pat 20%.

“Tā bija ļoti slikta diena prezidentam Bukelem, viņa valdībai un viņa “Bitcoin” eksperimentam. Lielākā daļa cilvēku ir ļoti slikti informēti par kriptovalūtām. Tas, ko mēs zinām – tas ir ārkārtīgi ievainojams un trausls tirgus, un šodiena tam bija pierādījums,” teica opozīcijas politiķis Džonijs Raits Sols.

Viņš uzsver, ka lēmums par “Bitcoin” ieviešanu pieņemts lielā steigā. “”Bitcoin” likums parlamentā tika pieņemts faktiski bez nekādām debatēm. Likumprojekta izskatīšana prasīja vien piecas stundas. Nē, mēs neesam “Bitcoin” pretinieki, bet mēs neticam, ka uzņēmumiem un iedzīvotājiem obligāti būtu jāizmanto “Bitcoin” savā ikdienas dzīvē.

Valsts atbalsta šāda veida maksājumus un apzinās riskus, bet jāņem vērā, ka valsts – tas nav tikai prezidents un valsts – tie ir visi iedzīvotāji!”

Raits Sols nav vienīgais “Bitcoin” ieviešanas kritiķis. Vairāk nekā 1000 protestētāju pulcējās pie Salvadoras Augstākās tiesas ēkas, kur tika dedzinātas riepas. Pastāv bažas, ka bez finansiālās nestabilitātes, “Bitcoin” ieviešana var palielināt nelikumīgu naudas pārvedumu daudzumu.

Uzņēmējs Ernandezs gan neuztraucas par kriptovalūtas ievainojamību.

“Jā, tas ir risks, bet visam dzīvē, ko darām, ir kāds risks. Kad mums pieder veikals, citreiz mēs iepērkam produktus, ko beigās nepārdodam. Kamēr citi redz krīzi, es redzu jaunu iespēju,” norāda Ernandezs.

Iepriekš vēstīts, ka Salvadora otrdien kļuva par pirmo pasaules valsti, kur kriptovalūta "Bitcoin" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis, neraugoties uz plašu skepsi un starptautiskiem brīdinājumiem par iespējamiem riskiem patērētājiem.

Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka lielākā daļa no Salvadoras 6,5 miljoniem iedzīvotāju skeptiski izturas pret kriptovalūtu un turpinās lietot ASV dolāru, kas pēdējos 20 gadus ir Salvadoras oficiālā valūta.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu