Blinkens: Talibiem leģitimitāte ir jānopelna (4)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens Foto: OLIVIER DOULIERY/AFP

Varu Afganistānā pārņēmušajai radikālo islāmistu kustībai "Taliban" leģitimitāte starptautiskās sabiedrības acīs ir jānopelna, trešdien sacīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

""Taliban" cenšas iegūt starptautisku leģitimitāti. Jebkāda leģitimitāte, jebkāds atbalsts būs jānopelna," Vācijā žurnālistiem sacīja Blinkens pēc 20 valstu ministru virtuālās sanāksmes par Afganistānas krīzi.

Augsta ranga ASV Valsts departamenta amatpersona sacīja, ka visām valstīm lielā mērā bijusi vienāda attieksme jautājumā par Afganistānas pagaidu valdību, arī Pakistānai, kas vēsturiski bijusi talibu sabiedrotā.

"Pakistāna tur bija. Viņi runāja par savu unikālo lomu no viņu perspektīvas. Viņi noteikti teica, ka mēs esam pozīcijās, kur mums zināmā mērā ir jāiesaistās," amatpersona žurnālistiem sacīja Blinkena lidmašīnā.

"Bet nebija nekas aptuveni tāds, ka mēs uzskatītu, ka mums būtu jāatzīst vai jāleģitimizē šī valdība tuvākajā laikā," viņš piebilda.

Pakistānas ārlietu ministrs Šahs Mahmuds Kureši tviterī norādīja: "Mēs nedrīkstam pieļaut politiskā vakuuma rašanos Afganistānā, kas novestu pie nedrošības un nestabilitātes."

"Stabila un mierīga Afganistāna var vienīgi tik panākta ar lielāku reģionālo un starptautisko iesaistīšanos, nevis mazāku."

"Pakistāna kā tiešais kaimiņš nevar atļauties atteikties no iesaistes," skaidroja ministrs.

Pagaidu valdības izveidošana, kurā pārstāvēti tikai talibi, "nav signāls lielākai starptautiskai sadarbībai un stabilitātei valstī," savukārt sacīja Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss.

"Mēs ceram uz tālāku valdības veidošanu, kas vēl nav pabeigta, nepieciešamie signāli tam tiks nosūtīti," viņš piebilda.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, līdz pat pēdējam laikam bija Pandžšīra, bet talibu vadība pirmdien paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

Pēc varas sagrābšanas talibi solīja izveidot iekļaujošu valdību, kurā būtu pārstāvētas dažādās Afganistānas etniskās grupas, taču, pēc visa spriežot, no šī solījuma atkāpušies. Visi otrdien izziņotās pagaidu valdības ministri ir "Taliban" locekļi un lielākā daļa ir puštunu tautības.

Talibi arī solīja iekļaut valdībā sievietes, tomēr arī tas nav noticis.

Eiropas Savienība (ES) jau norādījusi, ka jaunā pagaidu valdība nav uzskatāma par ietverošu un pārstāvniecisku.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu