ANO aicina saglabāt dialogu ar talibiem (4)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs Foto: Fabrice Coffrini

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs ceturtdien aicināja starptautisko sabiedrību uzturēt dialogu ar talibiem Afganistānā, lai novērstu "ekonomikas sabrukumu" un iespējamu miljoniem cilvēku nāvi.

"Mums ir jāuztur dialogs ar talibiem, kurā mēs tieši apliecinām savus principus - dialogs ar solidaritātes izjūtu pret afgāņu tautu," teica Gutērrešs intervijā ziņu aģentūrai AFP.

"Mūsu pienākums ir solidarizēties ar tautu, kas ļoti cieš, kurā miljoniem cilvēku var nomirt bada nāvē," piebilda ANO vadītājs.

Viņš sacīja, ka "nav nekādu garantiju" par sarunu iznākumu, bet tās ir nepieciešamas, "ja mēs gribam, lai Afganistāna nebūtu terorisma centrs, ja mēs gribam, lai sievietes un meitenes nezaudētu visas tiesības, kas iegūtas iepriekšējā periodā, ja mēs gribam, lai dažādas etniskās grupas spētu justies pārstāvētas".

"Līdz šim sarunās, kas mums ir bijušas, ir vismaz uztveres spēja runāt," piebilda Gutērrešs.

Viņš sacīja, ka ANO vēlas "iekļaujošu valdību", kurā būtu pārstāvēti visi afgāņu sabiedrības slāņi, bet "šī pirmā pagaidu valdība", par kuru talibi paziņoja pirms dažām dienām, diemžēl "nerada šādu iespaidu".

"Mums ir vajadzīga cieņa pret cilvēktiesībām, sievietēm un meitenēm. Afganistānā nedrīkst būt bāze terorismam operāciju veikšanai citās valstīs, un talibiem ir jāsadarbojas cīņā pret narkotikām," viņš piebilda.

Viņš sacīja, ka Afganistāna jāpārvalda "mierā un stabilitātē, ievērojot cilvēktiesības".

Gutērrešs piebilda, ka talibi grib atzīšanu, finansiālu atbalstu un sankciju atcelšanu. "Tas dod zināmu sviru starptautiskajai sabiedrībai," viņš sacīja, piebilstot, ka ir jānovērš "ekonomikas sabrukuma situācija, kas varētu radīt šausmīgas humānās sekas".

Viņš izteica pieņēmumu, ka, līdzīgi kā Jemenas gadījumā, ir iespējams paredzēt pašreizējām sankcijām nepakļautu "finanšu instrumentu" piešķiršanu Kabulai.

"Tas ir starptautiskās sabiedrības interesēs, un es nerunāju par sankciju atcelšanu vai atzīšanu. Es runāju par mērķētiem pasākumiem, lai ļautu afgāņu ekonomikai elpot," sacīja ANO ģenerālsekretārs.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu