Septembris ir sliktākais mēnesis finanšu tirgos, vēsta ārvalstu mediji. Turklāt arī dažādas norises pasaulē, piemēram, neskaidrība ap Covid-19 pandēmiju, situāciju mazliet apgrūtina. Tās gan ir pasaules tendences, taču kāda situācija ir Latvijas un Baltijas finanšu tirgos un vai vietējie investori arī var runāt par “septembra lāstu”?

“Swedbank” investīciju eksperts Rolands Zauls saka, ka nevar noliegt, ka septembris akciju tirgiem kā tādiem vēsturiski nav pats veiksmīgākais mēnesis.

“Tieši šim mēnesim vēsturiski visai bieži ir sanācis pārtraukt akciju augšupejas līkni. Analītiķi gan šai sakritībai nemin vienotu skaidrojumu. Daži norāda, ka septembra akciju cenu kritums saistīts ar atvaļinājuma sezonas beigām, kad investori tāpat kā citi vienkārši atgriežas no atpūtas un steidz ieviest korekcijas savos ieguldījumos,” skaidro Zauls.

Savukārt “Luminor” Ieguldījumu pārvaldes vadītājs Atis Krūmiņš saka, ka Latvijas finanšu tirgos vājākais nav vis septembris, bet gan februāris.

“Populārajam ASV akciju indeksam “S&P500” gada vājākais mēnesis ir septembris, un par to var pārliecināties, pētot vidējos ienesīguma datus dažādos periodos.

Savukārt nelielā Latvijas akciju tirgus barometram - indeksam OMX Riga – vājākais mēnesis ir februāris ar vidējo atdevi -1.2%, bet septembris, lai arī uzrādījis vēsturiski lielāko kritumu -23.7%, vidēji pēdējos 20 gados ir devis pozitīvu atdevi +0.7%,” stāsta Krūmiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X