Leiena un Makrons vēlas lielāku ES militāro autonomiju (5)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena un Francijas prezidents Emanuels Makrons
Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena un Francijas prezidents Emanuels Makrons Foto: ISA HARSIN/SIPA/2106231851

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena un Francijas prezidents Emanuels Makrons nākamgad organizēs Eiropas Savienības (ES) samitu, kas būs veltīts aizsardzības jautājumiem, trešdien paziņojusi Leiena.

Makrons atbalsta ideju par lielāku ES militāro autonomiju, un straujais Afganistānas valdības sabrukums pēc ASV un sabiedroto spēku aiziešanas saasinājis Briselē debates par ES lomu.

"Eiropai pienācis laiks pakāpties līdz nākamajam līmenim," ikgadējā uzrunā Eiropas Parlamentā (EP) par stāvokli ES sacīja Leiena.

"Prezidents Makrons un es organizēsim samitu par Eiropas aizsardzību," paziņoja Leiena.

Francija janvārī uz sešiem mēnešiem pārņems ES prezidentūru, un Makrons vēlas panākt no bloka dalībvalstīm lielāku sadarbību aizsardzības jautājumos.

Taču vairums ES dalībvalstu ietilpst NATO un vairākas, sevišķi ES austrumu valstis, kas vairāk pakļautas Krievijas draudiem, nevēlas vājināt saites ar ASV.

Leieina sacīja, ka kritušo karavīru ģimenēm un draugiem bijis sāpīgi vērot situāciju Afganistānā.

"Mums jāpārdomā, kā šī misija varēja tik strauji beigties. Radušies dziļi satraucoši jautājumi, kas sabiedrotajiem būs jārisina NATO ietvaros," sacīja Leiena.

Viņa solīja sadarboties ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, lai līdz gada beigām sagatavotu un prezentētu jauno ES un NATO kopīgu deklarāciju.

"Bet šī ir tikai viena vienādojuma daļa. Eiropa pati var un noteikti ir spējīga un gatava darīt vairāk," sacīja Leiena.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu