Par CV “tēvu” Leonardo da Vinči un inovatīviem risinājumiem darba tirgū

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā augusta beigās bija 6,5%. Kaut pēdējo mēnešu laikā tas ir sarucis, tomēr joprojām gana biežas ir situācijas, kad darba devēji nevar atrast profesionālus darba darītājus pieprasītos arodos, kuros nevajag augstāko izglītību, bet ir nepieciešams apgūt specialitāti. Intervijā ar inovatīvās darba meklēšanas platformas NO-CV dibinātāju Gediminu Vilčausku skaidrojām, kādēļ tradicionālās darba meklēšanas formas ir novecojušas, kādi ir iespējamie problēmas risinājumi, kā arī runājām par NO-CV ienākšanu Latvijas tirgū.

Darba meklējumus cilvēks parasti sāk ar standarta procedūru: sagatavojot CV, motivācijas vēstuli un izsūtot tos potenciālajiem darba devējiem, bet nereti nesasniedz cerēto rezultātu. Tā vien šķiet, ka darba tirgus jau ir nobriedis pārmaiņām, jo tajā ienāk paaudze, kas ir izaugusi ar tehnoloģijām. 

NO-CV dibinātājs un CEO Gedimins Vilčausks.
NO-CV dibinātājs un CEO Gedimins Vilčausks. Foto: Publicitātes foto

Darba meklēšanas tirgū joprojām tiek izmantotas simtiem gadu vecās metodes - pirmais cilvēks, kurš sev sastādīja CV bija Leonardo Da Vinči. Varbūt ir laiks aizdomāties par to, ka ir pienācis laiks pārmaiņām?

Jūs pareizi teicāt – darba tirgū ienāk jauna paaudze. Meklējot darbu, jaunieši vairs nevēlas ķēpāties ar tradicionālo – laikietilpīgo un birokrātisko procesu. Šī ir paaudze ir pieradusi ātri iegūt rezultātu. Viņi nevēlas pielikt lielas pūles, lai darītu kaut ko, kas nenes augļus.

NO-CV darba meklētājiem piedāvā pievilcīgu alternatīvu, kas līdzinās iepazīšanās portālu principam: vienkārši aizpildi profila informāciju, norādi vēlmes, un pārējo atrisina algoritms.

Kad darba ņēmējs ir “sapārots” ar piemērotākajiem darba devējiem, abas pusese ureiz var sākt sarunu un noskaidrot “saderību”.

Platforma startēja pagājušā gada novembrī, kad mēs to prezentējām Lietuvas auditorijai. Kopš tā laika esam guvuši lielus panākumus un palīdzējuši uzņēmumiem atrast darbiniekus ne tikai Lietuvā, bet arī Latvijā, Ukrainā, Polijā un pat Vjetnamā. Pašlaik sadarbojamies ar vairāk nekā 400 uzņēmumiem, un mūsu datu bāzē ir jau ir vairāk nekā 40 000 vakanču.

Ja skatāmies no darba devēja puses - kādas ir galvenās problēmas, atlasot darbaspēku pēc CV metodes? Vai ir iespējams tikt pie kvalificēta darbaspēka ātrāk, vienkāršāk un bez liekas “papīru smērēšanas”?

Mūsu pieredze liecina, ka viens no sarežģītākajiem darba devēju uzdevumiem šobrīd ir atrast kvalificētus darbiniekus tieši zemāka izglītības līmeņa segmentā. Iemesls tam ir pavisam vienkāršs. Šādi strādnieki agrāk tika nolīgti, izmantojot tradicionālas metodes, piemēram, sludinājumu laikrakstā vai pie ziņojumu dēļa Nodarbinātības valsts aģentūrā. Ar laiku viss darba tirgus pārcēlās uz internetu – šobrīd, reģistrējoties darba meklēšanas platformās, lielākoties ir nepieciešams CV, kas visu procesu krietni sarežģī. Platforma NO-CV lieliski atrisina šo problēmu - tas ir mūsdienīgs risinājums, kas ļauj potenciālajam darbiniekam pieteikties darbam tikai dažu minūšu laikā, turklāt CV nav nepieciešams. Iegūst arī darba devējs – izvēle ir lielāka, bet nav jāpārlūko papīru kaudzes, un ir iespējams izvēlēties konkrētajam amatam vispiemērotāko kandidātu.

Statistiski viena darba vieta var piesaistīt līdz 250 CV, tikai 4–6 no šiem cilvēkiem tiek intervēti un tikai viens iegūst darbu. Tas ir ārkārtīgi neefektīvi un patērē daudz resursu.

Vēl viena problēma ir tā, ka, ejot cauri tik daudziem CV, sāk zust uzmanība un pastāv liela iespēja palaist garām patiesi vispiemērotāko amata kandidātu.

Mūsu platformas patentētais algoritms nenogurstoši un bezkaislīgi analizē, cik lielā mērā konkrētais cilvēks ir piemērots konkrētajai vakacei. Darba devējam atliek tikai pārskatīt un salīdzināt atlasīto pretendentu profilus, izvēloties kandidātus, kuri potenciāli vislabāk atbilst prasībām. Tas ļauj ietaupīt daudz laika, ko var veltīt intervijām ar atlasītajiem pretendentiem.

Kā radās ideja par NO-CV? Kāds ir inovatīvās darba meklēšanas platformas darbības princips?

Pirms NO-CV dibināšanas es pats esmu strādājis personāla atlases jomā. Reiz, jau atkal ejot cauri daudzām iesūtīto papīru kaudzēm, pieķēru sevi pie domas: “Kāpēc šim procesam ir jābūt tik sarežģītam?” Tas bija brīdis, kad dzima ideja. Kopā ar domubiedriem izveidojām darba meklēšanas platformu, kas modernizē un pat revolucionizē darba meklēšanas procesu, noveršot laikietilpīgākos aspektus.

Cilvēkiem vairs nav nepieciešams rakstīt CV, savukārt uzņēmumi ietaupa papīru un laiku, jo viņiem nav jālasa CV. Kolīdz darba ņēmējs un darba devējs aizpilda savus profilus, mūsu patentētais algoritms visu CV rakstīšanu un lasīšanu veic viņu vietā.

Kā notiek reģistrēšanās platformā un personāla atlases process?

Process ir ārkārtīgi vienkārš: jūs vienkārši lejupielādējat lietotni NO-CV, aizpildāt savu profilu un pēc tam saņemat savām spējām un vēlmēm piemērotas darba iespējas. Nav nekāda limita - katrs darba meklētājs var kandidēt uz tik daudzām vakancēm, cik vien vēlas. Savukār darba devējs izveido kontu, kurā publicē darba piedāvājumus, seko kandidātu plūsmai un visbeidzot uzaicina izraudzītos pretendentus uz darba intervijām.

Kādas ir lielākās priekšrocības un ieguvumi – gan no darba devēja, gan darba ņēmēja puses?

Rezumējot, labumu gūst abas puses, ietaupot laiku, papīru un pūles. Darba meklētājam nav stundām ilgi jāsastāda, jāpapildina un jālabo CV, savukārt darba devējam nav jāslīkst iesūtīto papīru kaudzēs. Šo laiku un resursus varat abas puses var tērēt daudz produktīvākām lietām. Piemēram, tā vietā, lai rakstītu CV, labāk doties pastaigā - atbrīvojot ķermeni un prātu, darba intervijas laikā būsiet daudz produktīvāks.

Vēlos piebilst, ka

NO-CV ir pievilcīgs arī ar anonimitāti – tā darba meklētājam tiek garantēta līdz brīdim, kad kandidāts nolemj pieteikties uz noteiktu amatu.

Kādi ir secinājumi un nākotnes plāni?

Mūsu pieredze rāda, ka uzņēmumiem patīk ideja par nodarbinātības procesa modernizāciju. Arī NO-CV komandu veidojām, izmantojot pašu radītās platformas sniegtās iespējas. Nākotnē plānojam paplašināties un piedāvāt šo inovatīvo risinājumu arvien vairāk uzņēmumiem visā pasaulē. Mēs redzam pieprasījumu pēc šāda veida produkta - turpināsim to uzlabot, lai rīks arvien labāk atbilstu mūsu klientu vajadzībām.

Noslēgumā – ieteikums, kas noderētu ikvienam, kurš ir darba meklējumos.

Esot darba meklējumos, pareizākā stratēģija ir aktīva rīcība. Lai izdodas!

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu