Binde: Ceturtā industriālā revolūcija attīstīs inovatīvu uzņēmējdarbību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT) prezidents Juris Binde
SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT) prezidents Juris Binde Foto: Zane Bitere/LETA

Ceturtā industriālā revolūcija attīstīs inovatīvu un augstas pievienotās vērtības uzņēmējdarbību, piektdien Starptautiskajā ekonomikas forumā "Nākotnes ekonomika: globalizācijas izaicinājumi Eiropai un Baltijai 21.gadsimtā" sacīja SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT) prezidents Juris Binde.

Viņš uzsvēra, ka Latvijas konkurētspējas paaugstināšanai nepieciešama plaša ceturtās industriālās revolūcijas risinājumu ieviešana ekonomikā, kā arī sadarbība ar spēcīgiem starptautiskiem sadarbības partneriem.

Kā galvenos ceturtās industriālās revolūcijas ieguvumus Binde minēja straujāku uzņēmumu izaugsmi, izmantoto resursu optimizāciju, augstāku darbības efektivitāti, klientu apmierinātības pieaugumu, darbinieku apmierinātību, ražošanas ilgtspēju un videi draudzīgu risinājumu izmantošanu.

"Ceturtās industriālās revolūcijas ietekmē lielie uzņēmumi uzlabos savu produktivitāti un efektivitāti, bet mazie un vidējie uzņēmumi samazinās izmaksas, kļūs elastīgāki un paaugstinās konkurētspēju. Savukārt darbaspēks attīstīs jaunas iemaņas automatizācijā un industriālajā robotikā, palielinot savu efektivitāti," sacīja Binde.

Viņš piebilda, ka "Deloitte" veiktā uzņēmēju aptauja 19 pasaules valstīs liecina, ka

par svarīgākajiem ceturtās industriālās revolūcijas mērķiem uzņēmēji uzskata tehnoloģisko risinājumu ieviešanu - lietu internetu, mākslīgo intelektu, mākoņskaitļošanu, lielo datu analīzi.

"Arī Latvijā arvien vairāk uzņēmēju uzskata, ka ieguldījumi pētniecībā ir svarīgi, lai paaugstinātu konkurētspēju," teica Binde.

LMT vadītājs skaidroja, ka ceturtā industriālā revolūcija apvieno visu trīs iepriekšējo revolūciju sasniegumus, pievienojot sakaru un komunikācijas tehnoloģiju sasniegumus.

"Ceturtā industriālā revolūcija dod iespēju elastīgai ražošanas procesu vadībai ar manipulatīvām sistēmām, kuras strādā adaptīvā režīmā," sacīja Binde.

Viņš skaidroja, ka pēc trešās industriālās revolūcijas lielākā daļa procesu un faktoru notika determinētās procedūrās, un visa pamatā bija ražošanas process, bet pēc ceturtās industriālās revolūcijas process kļuvis garāks, sākot ar izejmateriālu sagatavošanu, ražošanu un beidzot ar saražotā produkta apkopi un utilizāciju.

Tāpat, atšķirībā no trešās industriālās revolūcijas, ceturtajā industriālajā revolūcijā par vēsturiskos datos un pieredzē balstītu plānošanu svarīgāka ir rīcība, kas balstīta uz tiešsaistes datiem un datos balstītiem lēmumiem. Tas procesus padara ātrākus.

Trešajā industriālajā revolūcijā fokuss bija uz izmaksu samazināšanu, bet ceturtajā - uz jaunu ieņēmumu avotu veidošanu, ko nodrošina inovatīvi produkti, procesi un pakalpojumi, piebilda Binde.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu