Zemūdeņu iepirkums: ES ārlietu ministri solidarizējas ar Franciju (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ES augstais ārlietu pārstāvis Žozepa Borreljs
ES augstais ārlietu pārstāvis Žozepa Borreljs Foto: REUTERS/David Dee Delgado

Eiropas Savienības (ES) valstu ārlietu ministri pirmdien solidarizējās ar Franciju, kas paudusi sašutumu par Austrālijas atteikšanos no zemūdeņu iegādes līguma ar Franciju, paziņoja ES augstais ārlietu pārstāvis Žozepa Borreljs.

"Ministri pauda skaidru solidaritāti ar Franciju. Šis [Austrālijas] paziņojums bija pretrunā aicinājumiem uz lielāku sadarbību ar Eiropas Savienību Indijas-Klusā okeāna reģionā," Borreljs sacīja reportieriem pēc ES ministru tikšanās ANO.

Jau ziņots, ka Francija piektdien atsauca uz konsultācijām savus vēstniekus ASV un Austrālijā, turpinoties strīdam par Austrālijas atteikšanos no zemūdeņu iegādes līguma ar Franciju par labu kodolzemūdenēm, kuras Austrālija iegūs ar ASV palīdzību.

Francijas prezidents Emanuels Makrons lika nekavējoties atsaukt abus vēstniekus "Austrālijas un ASV 15.septembra paziņojumu sevišķās nopietnības" dēļ, paziņoja Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns.

ASV prezidents Džo Baidens, Austrālijas premjerministrs Skots Morisons un Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons trešdien paziņoja par jaunas šo valstu stratēģiskās aizsardzības alianses izveidošanu, kas paredz piešķirt Austrālijai ASV kodolzemūdeņu būvniecības tehnoloģiju, kā arī kiberaizsardzību, pielietojamo mākslīgo intelektu un zemjūras tehnoloģiju iespējas.

Francija ir sašutusi par šo aliansi, jo tās dēļ zaudēja kontraktu par konvencionālo zemūdeņu piegādāšanu Austrālijai. Kontrakta parakstīšanas laikā 2016.gadā tā vērtība bija 50 miljardi Austrālijas dolāru (31 miljards eiro).

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu