Nākotnes materiāls, kam pasaulē nav analoga: Ventspilī top inovatīva pārstrādātas plastmasas iepakojuma ražotne

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Ventspils brīvostas industriālajā zonā darbu sācis jauns ārvalstu investors SIA “Forpet Baltic”, kas ražos iepakojumu eksportam no neierobežotu skaitu reižu pārstrādājamas plastmasas. Plānotās investīcijas Ventspils ražotnē – 34 miljoni eiro.

Kafija viltus papīra glāzītēs (jo tajās ir plastmasas kārta) ar plastmasas vāciņiem mūsdienās nopērkamas visā pasaulē. Pavisam drīz kafijas glāzes, to vāciņus un citu iepakojumu sāks ražot arī Ventspilī, jo šeit plānots atvērt inovatīvā iepakojuma ražotni. Starptautiskā Luksemburgā reģistrētā kompānija SIA “Forpet Baltic” jau noslēgusi ar Ventspils brīvostas pārvaldi nomas līgumu par ražošanas ēkas izmantošanu Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā un arī turpmākos plānus saista ar Latviju, nākotnē domājot par lielāka zemes gabala nomāšanu VATP teritorijā.

Jaunās ražotnes tehnoloģiskā risinājuma unikalitāte slēpjas faktā, ka materiālu, no kā tiks izgatavotas glāzītes, vāciņi un citi iesaiņojumi, var pārstrādāt neierobežoti daudz reižu.

Uzziņai

  • Papīrs tiek pārstrādāts no 4 līdz 6 reizēm, pēc tam ražošanai ir vajadzīga jauna koksne.
  • Polistirols (polipropilēns) tiek pārstrādāts 3–4 reizes.
  • Izmantojot patentētu austriešu tehnoloģiju New Generations Recycling, kura ir “Forepet Baltic” projekta pamatā, PET var pārstrādāt bezgalīgi daudz reižu.

Pirmo ražošanas līniju testēšanu plānots sākt jau šogad. “Mūsu projekts ir tehnoloģisks jaunuzņēmums - uzsāksim ekoloģisko iepakojumu ražošanu, pārstrādājot dzeramā ūdens plastmasas pudeles,” pastāstīja kompānijas direktors, viens no tās līdzdibinātājiem un investoriem Sergejs Ņikitenko, norādot ka līdzīgu ražotni iecerēts veidot arī Austrijā.

SIA “Forpet Baltic” direktors Sergejs Ņikitenko
SIA “Forpet Baltic” direktors Sergejs Ņikitenko Foto: Publicitātes foto

Kāpēc tieši Ventspils?

Tehnoloģiskie risinājumi, kas ļauj neierobežoti pārstrādāt plastmasas atkritumus, šobrīd Eiropas Savienībā ir ļoti pieprasīti. Tādēļ tika pieņemts lēmums starptautiskās kompānijas pirmo ražotni izvietot Eiropā.

Salīdzinot Polijas un Latvijas iespējas, investori izdarījuši izvēli par labu Ventspilij, jo uzskata, ka nosacījumi investīciju piesaistei Latvijā ir labāki.

“Mums ir svarīgs kvalificēts darbaspēks, konkurētspējīgs atalgojums, kā arī ātrums, ar kādu nokļūstam tirgū. Būvēt ēku pašiem – tas ir ilgi un prasa papildu izdevumus. Iespēja Ventspilī nomāt gatavu ražošanas ēku mums šķiet ļoti ērta. Tāpat nozīmīga loma ir loģistikai, un šajā ziņā ostas pilsēta ir īpaši piemērota, jo atrodas izdevīgā attālumā no Eiropas un NVS tirgiem,” skaidro Ņikitenko, prognozējot, ka Ventspilī ražotā produkcija būs pieprasīta visā pasaulē.

Darbu uzsāks jau šogad

Kompānijas pārstāvis norāda, ka ražotni Ventspilī plānots atvērt jau šogad. Jau ir pasūtītas iekārtas – formēšanas līnijas, tās paredzēts uzstādīt oktobrī – novembrī. Līnija testa režīmā varētu tikt iedarbināta jau līdz gada beigām. Ar šo iekārtu tiks ražots standarta plastikāta iepakojums: olu kastītes, dažādu produktu kārbas. Savukārt inovatīvās iekārtas PET pārstrādei un patentētas lentes ražošanai no uzputota PET (izejviela, no kuras ražos kafijas glāzītes, vāciņus un citu iepakojumu) paredzēts uzstādīt līdz nākamā gada pavasarim.

Izejvielu kafijas glāzīšu un vāciņu ražošanai piegādās Latvijas kompānija PET Baltija, kas ik gadu pārstrādā 60 000 tonnu PET pudeļu no Ziemeļeiropas depozītsistēmām, stāsta Ņikitenko. PET Baltija gatava piegādāt SIA “Forpet Baltic” sasmalcinātas plastmasas pudeles, no kurām vispirms tika ražotas granulas, bet no tām – lente glāzīšu un vāciņu izgatavošanai.

Ekoloģiski tīra ražotne

Jaunā ražošana Ventspilī būs ekoloģiski tīra, sola investors.

“Kaitīgu izmešu šajā procesā nav. Kas attiecas uz materiālu, kas tiks šeit ražots, tad arī tas ir ekoloģiski tīrs un nekaitīgs. Tas ir nākotnes materiāls!”

pauž Sergejs Ņikitenko, piebilstot, ka pasaulē pagaidām nav analoga izstrādājumam, ko ražos Ventspilī.

Foto: Publicitātes foto

Cer uz vietējiem darbiniekiem

“Forpet Baltic” plāno trīs gadu laikā Ventspilī nokomplektēt 150 darbiniekus. “Galveno cerību liekam uz vietējiem speciālistiem– sākot ar iepakojumu, līniju operatoriem, tehniķiem un beidzot ar ekonomistiem, grāmatvežiem, inženieriem,” teic kompānijas pārstāvis, piebilstot, ka CV un motivācijas vēstules pretendenti var iesniegt jau no septembra vidus.

Papildu kravas ostai

Foto: Publicitātes attēls

Uzsākot darbu Ventspilī, ražotne noslogos arī daļu no ostas jaudas. Gatavā produkcija tiks eksportēta uz Ziemeļeiropu un attālākiem tirgiem– ASV, Āfriku u.c. Savukārt “PET Baltija” varēs izmantot ostas jaudu, lai piegādātu uz Ventspili izejvielu no Ziemeļeiropas. Tādējādi “Forepet Baltic” varēs nodrošināt līdz 40 000 tonnām kravu gadā – 20 000 tonnas izejvielas un tādu pašu apjomu gatavās produkcijas.

Kompānijas ambiciozajos nākotnes plānos ietilpst ar laiku nomainīt visu iepakojumu no nepārstrādājamajiem materiāliem pret inovatīvajiem PET.

***

Par SIA "Forepet Baltic" 

  • Produkcija – kafijas glāzītes, to vāciņi un citi iepakojumi no pārstrādāta PET.
  • Izejviela – izmantotas PET pudeles un trauki.
  • Darba vietas – 150 trīs gadu laikā.
  • Noieta tirgus – ES, NVS un citi pasaules reģioni.
  • Investīcijas – sākotnējas 11,5 miljoni eiro, 4 gadu laikā summāri 34,4 miljoni eiro.
  • Realizācija – 1800 miljonu vāciņu, 360 miljonu glāzīšu, 10 000 tonnas PET plēves ražošanas piektajā darbības gadā.
  • Saražotās produkcijas patērētāji – lielākie starptautiskie ātrās ēdināšanas restorāni un citi tirdzniecības tīkli.
CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu