Kur mājoklī glabāt grāmatas? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Neskatoties uz elektronisko un audio grāmatu parādīšanos, cilvēki ar prieku turpina lasīt taustāmas grāmatas. Turklāt liela daļa no saviem radiniekiem ir mantojuši milzīgas bibliotēkas, kas aizņem daudz vietas. Un, ja jūsu mājā nav atsevišķas telpas bibliotēkai, tad nav tik viegli tikt galā ar grāmatu glabāšanu.

Tagad ir iespējams izgatavot ļoti skaistus grāmatu skapjus pēc pasūtījuma un uz visiem laikiem aizmirst par novecojušām sienām un garlaicīgiem plauktiem. Bet šādam skapim jums būs nepieciešama diezgan liela un, pats galvenais, brīva siena, un šāda greznība diemžēl nav atrodama katrā dzīvoklī. Turklāt šādas bibliotēkas var izmaksāt vairāk, nekā vēlaties ieguldīt.

Mēbeļu veikalos tiek pārdoti dažādi plaukti, tie ir skaisti, bet bieži vien nav īpaši ietilpīgi. Turklāt, ja jūs piepildīsit visu dzīvokli ar vairākiem grāmatplauktiem šur un tur, tas izskatīsies haotiski.

Lai nodrošinātu, ka lielie grāmatu kalni pilnībā neaizņem jūsu mājokli, jācenšas atrast funkcionālu, ērtu un modernu veidu, kā tos uzglabāt.

Sienu konstrukcijas

Ja jūsu dzīvoklī ir darba telpa, varat mēģināt ap galda zonu uzbūvēt vairākus pie sienas piestiprināmus plauktus: tie var būt ļoti dažādi - rotējoši, šauri un gari vai, gluži pretēji, īsi un plaši, ar vairākām atverēm. 

Ja vēlaties - aizklājiet tos ar stiklu, ja vēlaties - piekariet žalūzijas (tas ir lētāk) vai atstājiet tos atvērtus, taču atvērtu plauktu gadījumā no grāmatām būs daudz biežāk jāslauka putekļi. Šādas un līdzīgas šarnīrveida konstrukcijas neapgrūtina telpu un tāpēc ir ideāli piemērotas maziem dzīvokļiem.

Jūsu "lasītava"

Foto: Unsplash

Meklējot vietu grāmatām, noteikti atcerieties savus ieradumus un vēlmes. Piemēram, ja jums patīk lasīt gultā, guļamistabā, varat izveidot pāris mazas atvilktnes zem gultas vai skapīti blakus tai. Nav jātērējas dārgiem skapjiem grāmatu glabāšanai dzīvoklī. Turklāt grāmatas vienmēr būs pa rokai.

Ja jūsu “lasītava” atrodas virtuvē, tad tur varat ievietot zemu plauktu: iekšpusē būs grāmatas, bet uz tā virsmas var novietot kafijas automātu vai jebkuru citu sadzīves tehniku. Jebkurā gadījumā papildu darba virsma virtuvē nekad nekaitēs. Tomēr atcerieties - plauktam ir jābūt noslēgtam, jo virtuvē pastāv risks grāmatas noķēpāt.

Neizmantotās vietas

Foto: Unsplash

Aktīvi izmantojiet telpu virs durvīm - parasti tur atrodas vieta maziem plauktiem.

Starp citu, vēl viens noslēpums: jo mazāki plaukti, jo plašāks izskatīsies jūsu dzīvoklis. Svarīgi, lai plaukti būtu arī zemi: jo augstākas mēbeles, jo vairāk vietas tās vizuāli aizņem. Milzīgi plati plaukti, kurus izmantoja mūsu vecāki, rada mājā smaguma sajūtu, turklāt tie izskatās vecmodīgi.

Un, protams, ja mājā ir dažādas nišas vai neizmantotas starpstāvu telpas, tās var (un pat vajag) pārveidot par grāmatu plauktiem.

Uzglabāšanas noteikumi

Grāmatu galvenie ienaidnieki ir ūdens un gaisma. Pārmērīgs mitrums var izraisīt grāmatu pelēšanu, un pārāk spilgtā saules gaismā papīrs balē, tāpēc noteikti izvairieties no tiešiem saules stariem. Tāpēc arī šajā gadījumā ļoti ērti ir tieši zemie plaukti.

Ja grāmatas tiek glabātas aiz stikla, atcerieties laiku pa laikam izvēdināt skapjus un plauktus.

Rūpīgi izpētot savu māju, jūs noteikti atradīsit piemērotu vietu grāmatām: tās var efektīvi ievietot pat vismazākajā dzīvoklī. Galu galā ar grāmatas mājokli vienmēr padarīs daudz mājīgāku un siltāku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu