ANO Palestīniešu bēgļu lietu aģentūra ziņo par nopietnu budžeta krīzi (2)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

ANO Palestīniešu bēgļu lietu aģentūra (UNRWA) paziņojusi, ka saskārusies ar nopietnu budžeta krīzi un tai steidzami vajadzīgi 120 miljoni dolāru (103 miljoni eiro), lai turpinātu sniegt nepieciešamākos pakalpojumus izglītībā, veselības aprūpē un citās svarīgākajās dzīves jomās, paziņojis tās vadītājs Filips Lazarīni.

Pēc viņa teiktā, šobrīd apdraudētas aģentūras iespējas palīdzēt aptuveni 550 000 bērniem apmeklēt skolu, kā arī sniegt medicīnisko palīdzību tūkstošiem cilvēku un samaksāt 28 000 darbiniekiem algas par novembri un decembri, tādēļ nav skaidrs, vai viņi varēs turpināt darbu.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija šogad aprīlī paziņoja, ka atjauno finanšu palīdzību palestīniešiem 235 miljonu dolāru apjomā, ko Baidena priekšgājējs Donalds Tramps bija apturējis. Lazarīni uzsvēris šā soļa nozīmību, bet norādījis, ka vienlaikus Covid-19 pandēmijas ekonomisko seku dēļ samazinājies citu donoru pienesums un nav arī skaidrības par potenciālajiem donoriem Tuvajos Austrumos, tāpēc palestīniešu bēgļu vidū pieaugušas bažas, ka starptautiskā sabiedrība viņus pametusi.

Lai risinātu šo situāciju, novembrī Briselē paredzēta Jordānijas un Zviedrijas kopīgi rīkota konference, kuras galvenais mērķis būs nodrošināt prognozējamāku atbalstu aģentūrai ilgākā laikposmā.

Kā norādījis UNRWA vadītājs, aģentūrai trīs gadu garumā būtu vajadzīgi 800 miljoni dolāru gadā, lai nodrošinātu svarīgākos darbības virzienus - izglītību, veselības aprūpi un sociālās drošības garantēšanu.

Turklāt aģentūrai nepieciešams atsevišķs budžets ārkārtējas humānās palīdzības sniegšanai Gazas joslā un Sīrijā, atzinis Lazarīni, piebilstot, ka šogad tas līdzinās aptuveni 500 miljoniem dolāru un nākamgad varētu būt aptuveni tikpat liels.

Palestīniešu bēgļu kopējais skaits reģionā sasniedz aptuveni 5,7 miljonus, bet saskaņā ar Lazarīni teikto UNRWA sniedz palīdzību tikai 550 000 skolēniem un 2,8 miljoniem cilvēku, kuriem nepieciešama veselības aprūpe.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu