Aculiecinieku video – ASV dabas katastrofa ar mirušiem putniem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kalifornijas piekrastē ar naftu apķepuši putni
Kalifornijas piekrastē ar naftu apķepuši putni Foto: @morphonios, "Twitter"

Hantingtonas pludmalē Kalifornijas dienvidos paveras šausminošs skats. Okeāna krastā izskaloti simtiem mirušu putnu, zīdītāju un zivju, kuri savas pēdējās dzīves stundas pavadījuši, apķepuši ar naftu. Notikušais sacēlis vētru arī "Twitter" lietotāju vidū.

Sestdien, 2. oktobra rītā, naftas vada avārijas rezultātā okeānā 8 kilometrus no Hantingtonas pludmales Kalifornijā ieplūduši vairāk nekā 470 kubikmetri naftas. Nodarīts posts 33 kvadrātkilometru platībā.

Kādu ar naftu apķepušu pīlīti izdevies glābt un nogādāt pie veterinārārstiem. Hantingtona pludmales apkārtne ir svarīgs migrācijas ceļš putniem, kas regulāri pārlido no ASV ziemeļiem uz dienvidiem.

Vietējos iedzīvotājus redzētais satriec. "Kad cilvēki beidzot atjēgsies un sapratīs, ka urbt naftu Kalifornijas dienvidu ūdeņos ir ārprāts?" sašutumu neslēpa kalifornietis Bils Graimss. Savu viedokli paudusi arī ASV populārā vides aktīviste Erīna Brokoviča.

"Liels uzņēmums neiegulda infrastruktūrā. Lielam uzņēmumam kaut kas noplīst. Lielu uzņēmumu iesūdz tiesā. Advokāti kļūst bagāti, cilvēki un planēta tiek pievilti. Nekas, sasodīts, nemainās."

Pludmales reģions mazajiem putniem, kukaiņiem un zīdītājiem ir izpostīts uz ilgu laiku. Svētdien tur bija redzami neskaitāmi daudzi zilie gārņi, brūnie pelikāni un kaijas, kas lidinājās gar pludmali, lai vēl paplosītu krastā izskalotās zivis. Daudzām dzīvnieku sugām tas nozīmē izpostītu dzīvi vēl vairākas paaudzes uz priekšu.

Tāpat iedzīvotāji aicina doties protesta gājienos gadījumā, ja ASV prezidents Džo Baidens nerīkosies, lai šādas naftas kompānijas tiktu slēgtas.

Katastrofas novēršanas komandā iesaistījušās teju visas vietējās institūcijas. Viņu vidū ASV krasta apsardze un par nelaimi atbildīgais uzņēmums "Amplify Energy of Houston", kuru pārstāvji jau izteica nožēlu par notikušo un solīja neatstāt notikuma vietu, kamēr viss nebūs sakopts. Glābšanas operācijas norit 24 stundas diennaktī. Orindžas apgabala pārstāve Ketrīna Foulija izteica bažas, ka naftas noplūde sākusies pat agrāk nekā sestdienas rītā, jo nodarītie postījumi ir lieli.

Vietējais izdevums "Los Angeles Times” gan ziņo, ka naftas kompānijai jau iepriekš bijušas problēmas ar saistošo regulējumu ievērošanu un tā ir sākusi bankrota procesu.

Kalifornijas iedzīvotājiem pagaidām tiek ieteikts neatrasties Hantingtona pludmalē, jo okeāna piesārņojums ir toksisks arī cilvēkam. Par spīti vietējo vēlmei brīvprātīgi iesaistīties nelaimes novēršanā, vietējās varas pārstāvji pagaidām to nav atļāvuši, taču ir piedāvājuši ziedot dažādas vērtīgas lietas – gumijas cimdus, sejas maskas, kartona kastes dzīvnieku pārvadāšanai u.c.

Lai pasargātu piekrastes zonu, okeānā pašlaik būvē smilšu dambi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu