Piedalies zālāju atjaunošanas talkā Vecdaugavā!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zālāju sakošanas talka Vecdaugavā
Zālāju sakošanas talka Vecdaugavā Foto: publicitātes

Jau šo sestdien, 9.oktobrī, no plkst. 11.00 līdz 13.00 ikviens aicināts piedalīties dabas atjaunošanas pasākumā tepat Rīgā, dabas liegumā "Vecdaugava".

Pasākumā kopā ar ekspertiem no Dabas aizsardzības pārvaldes un Pasaules Dabas fonda un brīvprātīgajiem palīgiem plānota bioloģiski vērtīgu zālāju atbrīvošana no krūmu un niedru apauguma dabas lieguma "Vecdaugava" teritorijā. Biotopu atjaunošana dabas liegumā tika sākta jau pirms trim gadiem, un jau šobrīd te uzskatāmi redzama atšķirība starp zālājiem, kuri jau vairākus gadus pēc kārtas apsaimniekoti, un tādiem, kas vēl tikai gaida savu kārtu.

"Dabiski zālāji nodrošina pastāvēšanas iespējas ļoti daudzām sugām. Lai šo daudzveidību saglabātu, ir nepieciešama regulāra apsaimniekošana. Turklāt nopļautā zāle no pļavas obligāti ir jānovāc, jo pretējā gadījumā veidojas papildu barības vielas, un sāk dominēt augi, kas strauji izplatās un nomāc vērtīgajiem zālāju biotopiem raksturīgās sugas," skaidro Dabas aizsardzības pārvaldes vecākā eksperte Vita Caune.

Zālāji ir viena no apdraudētākajām biotopu grupām visā Eiropā, un to platības pēdējo gadu laikā strauji samazinājušās arī Latvijā.

Dabas daudzveidības apdraudējums vēl pirms trim gadiem bija novērojams arī vienā no dabas lieguma "Vecdaugava" pļavām, kas ilgāku laiku vairs netika apsaimniekota, tādēļ to bija sākuši pārņemt krūmāji un dažādas invazīvās sugas.

Pēc pļavas sakopšanas situācija ir mainījusies - katru gadu aizvien kuplākā skaitā te uzzied armērijas, jumstiņu gladiolas un citi aizsargājamie augi. Lai veicinātu šīs daudzveidības vēršanos plašumā, šonedēļ apsaimniekošanas darbi veikti arī citās, līdz šim neapsaimniekotās pļavai piegulošajās teritorijās. Ņemot vērā, ka ar tehniku te iekļūt nav iespējams, nopļautās zāles novākšanai un krūmu sakraušanai kaudzēs nepieciešama brīvprātīgo palīgu iesaiste.

Vairāk par pieteikšanos talkā – darudabai.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu