Vēl viens Ķīnas nekustamo īpašumu attīstītājs nonācis lielu problēmu priekšā (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Ķīnas luksusa nekustamo īpašumu attīstītājs pirmdien nav veicis 315 miljonus dolāru lielus parādsaistību un obligāciju procentu maksājumus, tādējādi radot bažas par finanšu problēmām valsts nekustamo īpašumu sektorā, kas ir daudz lielāka nekā tikai uzņēmuma “Evergrande” nedienas, vēsta CNN.

Šeņdžeņas nekustamo īpašumu attīstītājs “Fantasia Holdings” pirmdien neveica 206 miljonu dolāru lielu maksājumu par obligāciju procentiem, kas bija jāveic biržā. Kompānija pašlaik izvērtē “potenciālu ietekmi uz kompānijas finansiālo stāvokli”. Turklāt kļuvis zināms, ka “Fantasia” nav veikusi 700 miljonu juaņu (109 miljonu dolāru) lielu parādu maksājumu.

Ķīnas uzņēmuma “Country Garden” pārstāvji paziņojuši, ka “Fantasia”, “ļoti iespējams, atrodas maksātnespējas priekšā, nespējot atmaksāt ārējos parādus”.

Turklāt kredītreitingu aģentūras būtiski samazinājušas “Fantasia” reitingus un nākotnes perspektīvas. Analītiķi norāda, ka viss norāda uz “maksātnespējas lielu iespējamību”.

“”Fantasia” vienas dienas laikā paziņoja par nespēju veikt lielus maksājumus parādu dzēšanai, kā arī saistību izpildei biržā, un tas liecina par vājām atlabšanas izredzēm. Tas skars “Fantasia” aktīvu turētājus, kuri pēc uzņēmuma maksātnespējas, visticamāk, būs zaudējuši savu naudu,” norāda “Moody’s” vecākā analītiķe Selīna Janga.

Tirdzniecība ar “Fantasia” akcijām tika apturēta otrdien, bet “Country Garden Services” akciju vērtība kritās par 3,2%, bet “Country Garden” galvenā uzņēmuma akciju vērtība zaudēja teju 3% no vērtības.

Maksātnespējas varētu būt sāpīga izaugsmei

Šīs ziņas padziļina bažas par situāciju Ķīnas nekustamo īpašumu sektorā, kurā jau iepriekš norakstīti 29% no Ķīnas banku izsniegtajiem parādiem. Šis sektors ir ārkārtīgi svarīgs Ķīnas ekonomikai, jo tas sastāda aptuveni 30% no IKP.

“Ķīnas nekustamo īpašumu sektors rada lielu uztraukumu. “Fantasia” problēmas, ņemot vērā nesen notikušo ar “Evergrande”, var ievērojami sabremzēt tirdzniecības un darījumu apjomu šajā sektorā, kā rezultātā cietīs vēl vairāki Ķīnas nekustamo īpašumu attīstītāji, iespējams, nonākot līdz maksātnespējai,” saka “Macquaria Group” ekonomisti Ķīnas jautājumos Lerijs Hu un Sju Dzji.

Kopumā skats uz Ķīnas nekustamo īpašumu tirgu ir visai drūms. Īpašumu tirdzniecības apjoms Ķīnas lielākajās 30 pilsētā septembrī ir krities par 31%.

Tāpat arī “Evergrande” parādu krīzes dēļ globālie investori pēdējo nedēļu laikā ievērojami kritiskāk pieiet notikumiem Ķīnas nekustamo īpašumu tirgū, baidoties par potenciālu domino efektu Ķīnas un globālajā ekonomikā, kā arī finanšu tirgos.

Uzņēmuma “Fantasia” problēmas saasinājušās jau vairāk nekā pirms gada. 2020. gada augustā Pekina sāka sāka rūpīgāk uzraudzīt nekustamo īpašumu nozari, nosakot dažādus ierobežojumus ar mērķi izskaust pārmērīgu aizņemšanos un novērst tirgus pārkaršanu.

Šī gada sākumā Ķīnas valdība skaidri norādīja, ka tā par prioritāti izvirzīs “kopējo labklājību” savos politikas mērķos un izskaudīs paaugstinātas īpašumu cenas, kas tiek vainotas ienākumu nevienlīdzības veicināšanā, kā arī ekonomiskās un sociālās stabilitātes apdraudēšanā.

“Evergrande” krīze, savukārt, ir saasinājusies pēdējos mēnešos. Kompānija septembrī brīdināja investorus par krīzi, sakot, ka tā varētu piedzīvot maksātnespēju, ja “Evergrande” nespēs ātri piesaistīt naudu. Pēdējo nedēļu laikā tā nav veikusi vismaz divu obligāciju procentu maksājumus.

Kas notiks tālāk ar “Evergrande” - glābšana, sadalīšana vai maksātnespēja?

Pagaidām gan maz ticams, ka “Evergrande” problēmas varētu radīt līdzīgu situāciju kā reiz radīja “Lehman Brothers” sabrukums, tomēr Ķīnas nekustamā īpašuma izaugsmi tas būtiski ietekmēs, saka Āzijas ekonomikas apskatnieks Oksfordas universitātē Luiss Kuijs.

“Ņemot vērā dzīvojamo nekustamo īpašumu nozares lielo kopējo ietekmi, ko rada saikne ar tādām nozarēm kā tērauda ražošana, tās izaugsmes palēnināšanās būtiski ietekmēs vispārējo ekonomikas izaugsmi,” teica Kuijs.

Pašlaik gan izskatās, ka Ķīnas politikas veidotāji ir stingri lēmuši neiejaukties šo uzņēmumu krīzes situācijās. Tiesa gan, pagājušajā nedēļā Ķīnas Tautas banka un banku regulators paziņoja, ka pasargās nekustamo īpašumu pircējus, taču tas neattiecas uz īpašumu attīstītājiem, kuriem pašu spēkiem būs jātiek galā ar krīzi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu