Toksiskais priekšnieks jeb kādēļ darbinieki masveidā bēg no Bezosa kompānijas (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Darbinieku aizplūšana no miljardiera Džefa Bezosa vadītās kompānijas “Blue Origin” šogad ir pārsniegusi 20%. Kā ziņo mediji, simtiem darbinieku pamet darbu uzņēmumā sliktas atmosfēras dēļ, kā arī kompānijas direktora centienu dēļ atgriezt darbiniekus klātienes darbā. Kas notiek Bezosa kompānijā, skaidro “Forbes”.

Bēgšana no kuģa

Pēc CNBC datiem, 2021. gadā kosmosa kompāniju “Blue Origin” pameta 20% strādājošo. Parasti šie rādītāji ir ap 8-9% gadā. Ņemot vērā, ka “Blue Origin” nodarbina vairāk nekā 4000 cilvēku, tas nozīmē, ka šogd uzņēmumu pametuši vairāki simti darbinieku. CNBC jau augustā vēstīja, ka darbu pamet gan nozīmīgi menedžeri, gan tehniskie speciālisti. Turklāt divi inženieri ir pārgājuši uz darbu konkurentu kompānijās – Īlona Maska “SpaceX” un Maksima Poļakova uzņēmumā “Firefly Aerospace”.

“Amazon” un “Blue Origin” dibinātājs Džefs Bezoss ir otrais bagātākais cilvēks pasaulē – viņš “Blue Origin” dibināja 2000. gadā, lai īstenotu savu sapni par kosmosu. 2018. gadā Bezoss sacīja, ka “Blue Origin” ir viņa dzīves galvenais darbs, bet 2019. gada maijā kompāniju izvēlējās NASA kosmosa aparātu izbūvei jaunās kosmosa programmas “Artemīda” ietvaros.

Pirmais darbinieku aiziešanas vilnis tiek saistīts tieši ar šo projektu, jo ASV kosmosa aģentūra NASA līgumu par pilotējama kosmosa kuģa būvi negaidīti noslēdza ar Maska vadīto “SpaceX”. Drīz pēc tam Bezoss iesniedza prasību ASV varasiestādēs, jo uzskatīja, ka NASA lēmums nav likumīgs. 2021. gada 17. augustā Bezoss iesūdzēja NASA tiesā, un visas darbības projektā “Artemīda” tika apturētas.

Vien trīs dienas pēc Bezosa prasības iesniegšanas tiesā kļuva zināms, ka vismaz 17 svarīgi kompānijas darbinieki, to vidū “New Shepard” programmas viceprezidents Stīvs Benets, raķetes “New Glenn” izstrādes komandas priekšnieks Bobs Ess, vecākais eksperimentu nodaļas menedžeris Kristofers Peins un vairāki citi iesnieguši atlūgumus, nepaskaidrojot savas aiziešanas iemeslus.

Tiesa gan, populārā amerikāņu mājaslapā “Glassdoor”, kurā tiek rakstītas atsauksmes par darba devējiem, parādījās ieraksti par “Blue Origin”. Par šo uzņēmumu ir virkne sūdzību par lēnu darbību, birokrātiju, kā arī par neapmierinātību ar priekšniecības darbu.

Pēc tam, kad vasarā Bezoss atgriezās no lidojuma kosmosā, viņš pateicās “Amazon” pircējiem, kas “apmaksājuši” viņa ceļojumu. Tikām kompānija visiem darbiniekiem izmaksājusi prēmiju 10 000 dolāru vērtībā. Abi šie soļi tika vērtēti nenozīmīgi. Pateicība pircējiem izklausījās ļoti šaubīgi, ņemot vērā “Amazon” darbinieku sūdzības par sliktiem darba apstākļiem. Kas attiecas uz prēmijām, CNBC rīcībā esošā informācija liecina, ka

“Blue Origin” darbinieki prēmijas izmaksu uzskata par mēģinājumu viņus uzpirkt, lai viņi paliktu kompānijā.

Kopumā kosmosa izstrādes kompāniju tirgū ir ļoti liela konkurence par talantiem, ņemot vērā, ka septembrī no “Blue Origin” aizgāja vecākā personāla speciāliste Kristāla Froinda, līdz ar to – jaunu darbinieku piesaistē var rasties problēmas.

Toksiska darba kultūra

Tirgus ar milzīgu konkurenci nav vienīgā Bezosa kosmosa projekta problēma. 30. septembrī mājaslapā “Lioness” parādījās kolektīva vēstule, ko parakstījusi bijusī “Blue Origin” darbinieku komunikācijas nodaļas vadītāja Aleksandra Abramsa. 20 citi kolektīvo vēstuli parakstījušie darbinieki vēlējās savus vārdus nepubliskot, jo publicitāte viņiem var maksāt darba vietu.

“Bezoss vēlas radīt labāku nākotni kosmosā, kamēr viņa kompānija atrodas toksiskā pagātnē,” vēsta vēstules virsraksts. Vēstulē teikts par to, kāda atmosfēra valda uzņēmumā, piemēram, kā nodaļu vadītāji atklāti saukuši sievietes par lellēm, kā arī uzmākušies savām padotajām.

Tiek vēstīts, ka “Blue Origin”, kas vārdos rūpējas par ekoloģiju un klimatu, realitātē nav izstrādājusi plānus oglekļa izmešu vai toksiskās ietekmes samazināšanai.

Pēc cita inženiera teiktā, “Blue Origin” raķetes ir bīstamas un tās nedrīkst ekspluatēt.

Vēstules autori kompānijas darba kultūru ir nosaukuši par toksisku, jo tā rada darbiniekiem psihiskās veselības kaitējumu, jo tiem “jāstrādā pāri spēkiem”, bet “izdegšana ir kļuvusi par darba stratēģijas daļu”.

Darba apstākļi kompānijā tiek dēvēti par necilvēcīgiem, bet kopējā atmosfēra – par toksisku un manipulatīvu.

“Miljardieriem patīk sevi uzskatīt par cilvēkiem, kas savus resursus ziedo cilvēces labā, tomēr mūsu skatījums ir tāds, ka tā drīzāk ir ilūzija, ko rada un stiprina sabiedrisko attiecību komandas,” teikts vēstulē.

Turklāt vēstules publicēšanas dienā “Blue Origin” vadītājs Bobs Smits kompānijas iekšienē izplatīja paziņojumu, kurā sacīja, ka Abramsa tika atlaista vairāku federālo eksporta kontroles noteikumu pārkāpumu dēļ. Kompānijā neesot nekāda veida uzmākšanos, bet raķetes ir izstrādātas pēc visiem drošības noteikumiem.

Biroja verdzība

Bobs Smits ir viens no galvenajiem vaininiekiem, kādēļ darbinieki masveidā pamet “Blue Origin”, norāda CNBC. Pēc izdevuma rīcībā esošās informācijas, galvenais iemesls Smita konfliktam ar darbiniekiem ir tas, ka viņš uzstāj uz darbinieku atgriešanos darbā birojā. Turklāt viņš paziņojis par vēlmi pilnībā izslēgt attālinātā darba iespējas. Neraugoties uz to, ka lielākā daļa darbinieku parakstīja petīciju par attālinātā darba saglabāšanu vai vismaz hibrīdmodeļa ieviešanu, tika ieviests Smita plāns “Blue atkal kopā”. Tāpat Smits iztērējis miljoniem dolāru, lai īrētu papildu biroju telpas netālu no uzņēmuma galvenās mītnes. Viņš uzstāja, lai visi darbinieki atsāktu darbu klātienē jau no septembra.

Tāpat tiek ziņots, ka Bezoss, kurš iepriekš atbalstīja Smitu šajā jautājumā, tomēr ir atteicies atbalstīt klātienes darba plānu, aicinot ļaut daļai darbinieku strādāt attālināti. Tādēļ pilnīga atgriešanās birojos tiek plānota nevis septembrī, bet gan janvārī.

Iespējams, ka daudziem strādājošajiem tieši šis faktors kļuva par galveno iemeslu, kādēļ aiziet no kompānijas, jo liela daļa “Blue Origin” darbinieku ir pieraduši strādāt attālināti un nevēlas pilnībā atgriezties biroja darbā.

Turklāt ASV darba tirgū var vērot tendenci, ka jaunie darbinieki nebaidās zaudēt darbu un meklēt citas iespējas gadījumā, ja esošajā darba vietā viņus kas neapmierina. Pandēmijas – attālinātā darba laikā šie procesi kļuvuši izteiktāki, radot fenomenu, ko ASV mediji dēvē par “Lielo aiziešanu” (The Great Resignation).

Kuram šodien viegli?

Paziņojumi par pazemojumiem darba vietā un toksisku darba vidi ASV nav retums. Šogad šādas apsūdzības izskanējušas pret Elenas Dedženeresas šovu un Endrjū Komo administrāciju. Abos gadījumos pēc skandāliem no darba aizgāja vairāki cilvēki. Savukārt “Amazon” darbinieki ir sūdzējušies par toksisku vidi uzņēmumā vēl pirms pandēmijas sākuma – 2019. gada martā. Toreiz sūdzības bija gan par augstu stresa līmeni, kas radies ļoti augstu prasību dēļ, kā arī stingri ierobežotajiem pārtraukumiem darba laikā. “Amazon” darbinieki sacīja, ka darbs kompānijā ir “šokējoši naidīgs un psihiskajai veselībai ļoti postošs”. Turklāt no darba aizgāja arī “Amazon” viceprezidents Tims Brejs, kurš protestēja pret vadības piekopto stilu.

2016. gadā no līdzīgām apsūdzībām neizdevās izbēgt “Apple”, kurā “darba kultūra tika vērtēta kā ļoti toksiska un kaitīga”. Vairāk nekā desmit uzņēmuma darbinieces anonīmi stāstīja izdevumam “Fortune”, ka darbinieki vīrieši atklāti jokojuši par izvarošanu un dažādi aizskāruši kolēģes.

Šovbiznesā radās kustība “Me Too”, atklājot faktus par Melina Mensona, Kevina Speisija un citu slavenību rīcību, seksuāli uzmācoties saviem kolēģiem un padotajiem. Tomēr – ja atsevišķas Holivudas zvaigznes šo skandālu dēļ teju zaudēja karjeru, uz “Amazon” un “Apple” to ietekme nav tik liela. Pārmērīgs kompānijas vadības spiediens uz darbiniekiem lielas konkurences apstākļos var kļūt par nozīmīgu faktoru, kādēļ cilvēki izvēlas pamest darbu “Blue Origin”.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu