Nobela prēmijām nebūs dzimumu kvotu

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Nobela prēmijām nebūs dzimumu kvotu, paziņojis Zviedrijas Zinātņu akadēmijas sekretārs Jērans Hansons.

Viņš uzsvēra, ka akadēmija vēlas, lai cilvēki iegūst balvu, jo izdarījuši visnozīmīgāko atklājumu, nevis dzimuma vai etniskās piederības dēļ.

Filipīnu žurnāliste Marija Resa ir vienīgā sieviete, kas šogad ieguvusi Nobela balvu. Viņai piešķirta Nobela Miera prēmija kopā ar Krievijas žurnālistu Dmitriju Muratovu par viņu centieniem nosargāt vārda brīvību.

"Ir skumji, ka ir tik maz sieviešu Nobela prēmijas laureātu, un tas atspoguļo netaisnīgos apstākļus sabiedrībā, jo īpaši iepriekšējos gados," atzina Hansons, uzsverot, ka ir vēl daudz darāmā.

"Mēs esam nolēmuši, ka mums nebūs dzimuma vai etniskās piederības kvotu," pavēstīja Hansons, piebilstot, ka šāds lēmums "atbilst Alfrēda Nobela pēdējās gribas garam".

"Galu galā mēs piešķirsim balvu tiem, kuri tiek uzskatīti par cienīgākajiem, tiem, kas ir devuši vissvarīgāko ieguldījumu," sacīja Hansons.

"Paturiet prātā, ka tikai aptuveni 10% profesoru dabaszinātnēs Rietumeiropā un Ziemeļamerikā ir sievietes un Austrumāzijā pat mazāk," norādīja Hansons, solot pārliecināties, ka lielāks skaits zinātnieču tiks iesaistīts pretendentu nominēšanas procesā un ka sievietes ir pārstāvētas Nobela komitejā. Taču viņš uzsvēra, ka tam nepieciešama sabiedrības palīdzība.

"Mums ir nepieciešama citādāka attieksme pret sievietēm, kas iesaistās zinātnē, (..) lai viņām būtu iespēja izdarīt šos atklājumus, kas tiek apbalvoti," viņš piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu