Kosovas policijas un etnisko serbu sadursmēs vairāki cietušie

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Kosovas policijas un etnisko serbu sadursmēs trešdien ievainoti vairāki cilvēki, paziņojušas amatpersonas un policija.

Sadursmes izcēlās, policijai veicot reidos pret Serbijas preču kontrabandistiem Kosovas ziemeļos.

Viens serbs guvis nopietnas šautas brūces un vairāki citi cilvēki guvuši vieglākus ievainojumus, ziņu aģentūrai AFP atklāja Mitrovicas slimnīcas vadītājs.

Policija ziņo, ka sadursmēs ievainoti seši likumsargi un astoņi cilvēki ir aizturēti.

Reidi tika veikti četros Kosovas reģionos, tostarp Mitrovicā un bija vērsti pret Serbijas preču kontrabandistiem.

Kratīšanas tika veikti dažādās vietās - dzīvojamās mājās, uzņēmumos, noliktavās.

Policijas operācija saniknoja vietējo serbu kopienu. Simtiem serbu nobloķēja ceļus etniski sašķeltajā Mitrovicā un pie Zvečanas.

Policija izmantoja asaru gāzi un trokšņa granātas, lai izklīdinātu pūli, ziņo aģentūra AFP.

Serbu kontrolētajos Mitrovicas ziemeļos protestētāji aizdedzināja divas automašīnas un apmētāja policistus ar akmeņiem.

Pēc policijas operācijas beigām spriedze mazinājās, lai gan daži simti serbu palika ielās, novēroja AFP žurnālists.

Pagājušajā mēnesī Serbijas un Kosovas starpā izcēlās konflikts, kad Kosova sāka pieprasīt visiem šoferiem, kuru automašīnām ir Serbijas numura zīmes, nomainīt tās ar pagaidu numura zīmēm, kuras izsniedza Kosovas robežsargi.

Serbija apgalvoja, ka Kosovas lēmums aizliegt automašīnām Serbijas numura zīmes apliecina Kosovas kā neatkarīgas valsts statusu, ko Serbija neatzīst. Kosova savukārt apgalvoja, ka tās lēmums ir atbildes pasākums tādam pašam Serbijas aizliegumam, kas ir spēkā kopš Kosova 2008.gadā pasludināja neatkarību no Serbijas. Kopš tā laika Serbija pieprasa visiem, kas ierodas valstī ar automašīnām, kurām ir Kosovas numura zīmes, nomainīt tās ar pagaidu numura zīmēm, ko izsniedz Serbija.

Kosova nosūtīja policijas specvienības pārraudzīt numura zīmju aizlieguma ievērošanu, kas saniknoja serbus, kuri nobloķēja ceļus, kas ved uz robežu.

Serbija reaģēja izvietojot militāro tehniku tuvu robežai un veicot pārlidojumus robežas rajonam ar iznīcinātājiem, kas pamudināja ārvalstis izdarīt spiedienu uz abām pusēm, lai tās izkliedētu spriedzi.

Ar Eiropas Savienības (ES) starpniecību panāktās vienošanās ietvaros Kosova atsauca policijas specvienības no robežas un vietējie serbi nojauca barikādes uz ceļiem.

Belgrada faktiski zaudēja kontroli pār galvenokārt albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas.

Kosovas neatkarību jau atzinušas vairāk nekā 110 valstis, arī lielākā daļa Eiropas Savienības dalībvalstu, taču Serbija bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu. Šo nostāju atbalsta arī Belgradas sabiedrotā Krievija un Ķīna, kas kavē Kosovas pievienošanos ANO.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu