Diskusija: Likums un tiesu vara: ierocis, lai mazinātu korupciju (7)

Tiešraide
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Uzraksts "Latvijas Republikas Augstākā tiesa".
Uzraksts "Latvijas Republikas Augstākā tiesa". Foto: Ieva Čīka/LETA

Tiešsaistes ekspertu forums un diskusija “Likums un tiesu vara: ierocis, lai mazinātu korupciju”, kurā runāsim par to, kas Latvijai ir jāveic, lai pilnveidotu Latvijas tiesu sistēmas neatkarību un efektivitāti cīņā ar korupciju, lai pilnveidotu tiesībsargājošo iestāžu neatkarību, kvalitāti un efektivitāti cīņā ar korupciju, lai tādējādi mazinātu Latvijas augstos korupcijas rādītājus un paaugstinātu sabiedrības ticību taisnīgai tiesai.

2021. gada jūlijā Eiropas Komisija (EK) publicēja ziņojumu par likuma varu Latvijā, kritiski vērtējot Latvijas cīņu ar korupciju vairākos sektoros: tiesu sistēma, izmeklēšanas un notiesāšanas darba kvalitāte un interešu konflikta pārvaldība. Sekojot līdzi EK ziņojumā identificētajām problēmām, Delna organizē šo diskusiju, lai uzklausītu ekspertu viedokļus un meklētu risinājumus, tādējādi paplašinot informētību un izpratni par likuma varu Latvijā, atbildīgo iestāžu spēju paredzēt un novērst riskus, kas apzināti vai neapzināti var rezultēties pārkāpumos un noziedzīgos nodarījumos, kā arī atklāt tos un iztiesāt atbilstoši likuma normām.

“Latvijas rādītājs Korupcijas uztveres indeksā jau kopš 2014. gada stagnē un uzrāda augstu korupcijas līmeni. Tas norāda, ka lēmumu pieņēmējiem un valdībai ir jāsper drosmīgāki soļi – jāstiprina Latvijas tiesu sistēma un tiesībsargājošo iestāžu darbs, jāspēj izmeklēt korupcijas gadījumus un notiesāt tajos iesaistītos cilvēkus un parādīt sabiedrībai, ka pārkāpums tiek sodīts atbilstoši kaitējumam. Likuma ievērošana un taisnīga tieslietu sistēma ir viens no veidiem, kā novērst korupciju un reizē veicināt sabiedrības uzticību valsts spējai godīgi pārvaldīt valsti,” komentē Delnas direktore Inese Tauriņa.

Diskusijā piedalās:

• 13. Saeimas deputāti, tajā skaitā no Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas un Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijām, kuru kompetencē ir korupcijas novēršana, apkarošana un dažādi ar interešu konfliktu amatpersonu darbībā saistīti jautājumi,

• tieslietu ministra biroja vadītājs Aldis Bukšs,

• Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs,

• Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Korupcijas apkarošanas koordinācijas nodaļas prokurore Evita Masule un

• Iekšējā drošības biroja Stratēģiskās plānošanas nodaļas vecākā inspektore Dace Valgere.

Diskusiju moderēs Lolita Čigāne.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu