Francija un Austrālija turpina ķildoties par zemūdeņu darījumu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Austrālijas premjerministrs Skots Morisons otrdien apšaubījis, vai Francijas prezidentam Emanuelam Makronam var ticēt jautājumā par zemūdeņu darījumu. Konvencionālo zemūdeņu pārdošanas plāniem pienāca gals, kad tika izveidota AUKUS partnerība un ASV un Lielbritānija solīja apgādāt Austrāliju ar kodolzemūdenēm.

Morisons laikrakstam "The Australian" parādīja īsziņu, kurā Makrons jau bija paredzējis "sliktas ziņas" par zemūdeņu kontraktu.

Makrons pirmdien apsūdzēja Morisonu melos vairāku miljardu eiro vērtā zemūdeņu kontrakta lietā, kas pirms sešām nedēļām izjuka līdz ar Kanberas, Vašingtonas un Londonas jauno drošības aliansi.

G20 samita kuluāros atbildot uz austrāliešu žurnālistu jautājumu, vai viņam šķiet, ka Morisons viņam melojis par Kanberas nodomiem attiecībā uz vienošanos par zemūdenēm, Makrons atbildēja: "Man nevis šķiet, bet es zinu."

"Es uzskatu, ka var būt domstarpības, es cienu suverēnas izvēles, bet ir jārespektē sabiedrotie un partneri, un nebija tā, ka ar šo vienošanos viss būtu bijis korekti," sacīja Makrons.

Morisons paziņoja Austrālijas reportieriem, kas viņu pavadīja uz ANO klimata konferenci Glāzgovā, ka viņš jūnijā kopīgās vakariņās ar Makronu licis saprast, ka konvencionālās zemūdenes neatbilst Austrālijas stratēģiskajām vajadzībām.

Divas dienas pirms tam, kad Morisons, ASV prezidents Džo Baidens un Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons paziņoja par vienošanos kodolzemūdeņu jomā, Morisons bija mēģinājis sazvanīt Makronu, lai viņu par to informētu, vēstīja "The Australian".

Makrons toreiz atsūtīja Morisonam īsziņu, ka nevarot atzvanīt.

"Vai man jāgaida labas vai sliktas ziņas par mūsu kopīgajām zemūdeņu ambīcijām?" Makrons jautājis šajā īsziņā, kas citēta laikrakstā.

"The Australian" reportieris jautāja Morisonam, kāpēc viņš nolēmis izpaust šīs īsziņas saturu pēc tam, kad Makrons apsūdzēja viņu melos, bet premjers atturējās no tiešas atbildes.

"Es negrasos plaši izteikties par to, bet vienkārši pasaku šo: ar mums sazinājās, kad mēs mēģinājām (..) piezvanīt, un viņš diezgan skaidri lika saprast, ka ir nobažījies par to, ka šī telefonzvana rezultāts varētu būt Austrālijas lēmums neslēgt šo kontraktu," sacīja Morisons.

Morisons arī sacīja, ka Makrons, apsūdzot viņu melos, ir apvainojis Austrāliju.

Vairums Austrālijas novērotāju gan to uzskata par personīgu apvainojumu Morisonam.

Austrālija 2016.gadā izraudzījās Francijas uzņēmumu "Naval Group", no kura grasījās pasūtīt jaunas konvencionālās zemūdenes. Vēl salīdzinoši nesen Austrālijas aizsardzības un ārlietu ministri apstiprināja Francijas kolēģiem, ka iecere joprojām ir spēkā.

Šī līguma noslēgšana bija aizkavējusies par vairākiem gadiem. Sarunas bremzēja dažādas problēmas, arī Austrālijas prasība, lai lielākā daļa ražošanas notiek lokāli un arī vairums sastāvdaļu tiek ražots Austrālijā.

Baidens, Morisons un Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons 15.septembrī paziņoja par jaunas AUKUS stratēģiskās aizsardzības alianses izveidošanu, kas paredz piešķirt Austrālijai ASV kodolzemūdeņu būvniecības tehnoloģiju, kā arī kiberaizsardzību, pielietojamo mākslīgo intelektu un zemjūras tehnoloģiju iespējas.

Tā rezultātā iecerētā 56 miljardu eiro vienošanās ar Franciju izjuka.

Francija 17.septembrī atsauca uz konsultācijām savus vēstniekus ASV un Austrālijā, turpinoties strīdam par Austrālijas atteikšanos no zemūdeņu iegādes līguma ar Franciju par labu kodolzemūdenēm, kuras Austrālija iegūs ar ASV palīdzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu