Valdība neatbalsta nevienu opozīcijas deputātu priekšlikumu 2022.gada budžetā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Valdība otrdien atbalstīja koalīcijas partiju deputātu iesniegtos priekšlikumus 2022.gada budžetā par kopumā 1 981 378 eiro; netika atbalstīts neviens opozīcijas deputātu priekšlikums 2022.gada budžetā.

Valdība otrdien neatbalstīja nevienu opozīcijas deputātu priekšlikumu 2022.gada budžetā.

Otrdien valdība atbalstīja izmaiņas 2022.gada budžetu pavadošajā Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā. Nākamā gada budžeta sākotnējā redakcija paredzēja piemērot samazināto PVN 5% apmērā fiziski izdotām grāmatām un periodikai, bet otrdien valdība atbalstīja kultūras ministrs Naura Puntuļa (NA) priekšlikumu samazinātu 5% PVN likmi piemērot arī elektroniskajām grāmatām un medijiem, tai skaitā grāmatu piegādei tiešsaistes režīmā vai lejupielādējot.

Valdība neatbalstīja opozīcijas deputātu priekšlikumu samazināt līdz 5% PVN izmitināšanas pakalpojumiem tūristu mītnēs, sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem, tai skaitā piegādēm, svaigai gaļai, svaigām zivīm, olām, piena produktiem, skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem, elektroenerģijai, tās pārvades pakalpojumiem, sadales pakalpojumiem, kā arī obligātā iepirkuma komponentēm laika posmā no 2021.gada 15.novembra līdz 2022.gada 1.jūnijam, kā arī dabasgāzei, tostarp akcīzes nodoklim, dabasgāzes pārvades pakalpojumiem un sadales pakalpojumiem laika posmā no 2021.gada 15.novembra līdz 2022.gada 1.jūnijam.

Valdība arī neatbalstīja opozīcijas priekšlikumu no PVN atbrīvot dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumu saskaņā ar pārvaldīšanas līgumā iekļautajiem maksājumiem.

Tika atbalstīts finanšu ministra Jāņa Reira (JV) priekšlikums no PVN atbrīvot pakalpojumu, par kuru ēkas vai būves īpašniekam pienākas atlīdzība par likumiskās zemes lietošanas tiesībām, kad ēka vai būve ir uzskatāma par patstāvīgu īpašuma objektu atbilstoši normatīvajam regulējumam civiltiesību jomā.

Tāpat valdība otrdien atbalstīja koalīcijas deputātu priekšlikumu 80 000 eiro pārdali Sabiedrības Integrācija fondam metodisko materiālu izstrādei, brīvprātīgā darba apmācības un brīvprātīgā darba veicināšanas aktivitātēm.

Valdība atbalstīja koalīcijas deputātu priekšlikumu pārdalīt 20 000 eiro Jaunuzņēmumu asociācijai datubāzes attīstībai un uzturēšanai, 10 000 eiro konferences "TechChill 2022" organizēšanai, 15 000 eiro biedrībai "TechHub Riga" mentoru programmai jaunuzņēmumiem, kā arī 15 000 eiro Latvijas Biznesa eņģeļu tīkla darbības nodrošināšanai.

Tāpat valdība atbalstīja 30 000 eiro pārdalīšanu Latvijas Nacionālo karavīru biedrības pamatdarbības nodrošināšana, 10 000 eiro - Latviešu Virsnieku apvienībai tās simtgades svinību nodrošināšanai.

Valdība atbalstīja 5000 eiro piešķiršanu biedrībai "Draudzīgais aicinājums" pasākuma "Gada skolotājs" organizēšanai, savukārt 88 000 eiro tiks novirzīti Daugavpils būvniecības tehnikuma izglītības programmas īstenošanas vietas "Višķi" materiāltehniskās bāzes uzlabošanai mūsdienīgas mācību vides un kvalitatīvas profesionālās izglītības nodrošināšanai.

Valdība arī atbalstīja 40 000 eiro piešķiršanu Latvijas mazpulku darbības nodrošināšanai, bet 270 000 eiro pārdalīs sanatorijas "Mežciems" Daugavpilī restaurācijai.

Savukārt 80 000 eiro tiks pārdalīti biedrībai "Centrs "Marta"" juridiskās palīdzības nodrošināšanai no vardarbības cietušām sievietēm, 70 000 eiro biedrības "Open Radošais centrs" 13 patvēruma centru jauniešiem nodrošināšanai un pārtikas pakām centru klientiem, bet 20 000 eiro tiks pārdalīti biedrībai "Cerību spārni" āra trenažieru laukuma izveidošanai sociālo pakalpojumu ietvaros personām ar garīga rakstura traucējumiem Spāres muižā, Amatas pagastā.

Savukārt Latvijas Autisma apvienībai pārdalīs 20 000 eiro aplikācijas izstrādei, kas palīdzētu vecākiem, pedagogiem, aprūpes personām identificēt lielākās grūtību grupas izglītības iestādē un ārpus tām, izveidot plānu to novēršanai. Vēl 20 000 eiro paredzēti Latvijas Nedzirdīgo savienībai tehnikas iegādei un bērnu pasaku un tematisko vārdnīcu videoversiju izveidei.

Tāpat 25 000 eiro paredzēts pārdalīt Latvijas politiski represēto biedrības pamatdarbības nodrošināšanai.

Ministru kabinets arī atbalstīja koalīcijas deputātu priekšlikumu pārdalīt 40 000 eiro Lazdonas Svētās Trijādības pareizticīgo baznīcas remontam, 30 000 eiro Rīgas Metropolijas Romas katoļu kūrijai bērnu rotaļu laukuma izveidei Rīgas katoļu ģimnāzijā. Valdība arī atbalstīja 150 000 eiro pārdali Rēzeknes Jēzus Sirds Romas katoļu katedrāles iekštelpu remontam. Savukārt 20 000 eiro tiks pārdalīti Preiļu Romas katoļu baznīcas infrastruktūras sakārtošanai.

Vēl 85 500 eiro paredzēts pārdalīti Balvu pašvaldībai nacionālo partizānu pilsētiņas Stompaku purvā atjaunošanai.

Tāpat 50 000 eiro paredzēti Latvijas Teātra darbinieku savienības darbības nodrošināšanai, 20 000 eiro - Latvijas Nacionālajam arhīvam Valsts drošības komitejas dokumentu digitalizācijas projekta turpināšanai, bet vēl 20 000 eiro paredzēti Latvijas Politiski represēto Cēsu biedrībai piemiņas vietas izveidei pie Amatas stacijas.

Valdība arī atbalstīja dotāciju 100 000 eiro apmērā mākslinieka Vilhelma Purvīša muzejam, 15 000 eiro vīru kopai "Vilki" par lekciju un priekšnesuma cikla par Latvijas vēsturi skolās nodrošināšanai. Vēl 10 000 eiro tiks piešķirti Latgaliešu kultūras biedrībai Latgales kongresa norises nodrošināšanai, bet 20 000 eiro tiks pārdalīti biedrībai "Peripatos", kas nodrošina portāla "telos.lv" darbību.

Tāpat 200 000 eiro paredzēti onkoloģisko pacientu atbalsta biedrībai "Dzīvības koks" Dignājas muižas rekonstrukcijai, lai pabeigtu rehabilitācijas centru un tajā varētu uzņemt cilvēkus un īstenot valsts apmaksāto psihosociālās rehabilitācijas programmu "Spēka avots" onkoloģiskajiem pacientiem un viņu tuviniekiem

Vēl 30 000 eiro pārdalīs biedrībai "Papardes zieds" darbam ar jauniešiem ar garīga rakstura traucējumiem, bet 10 000 eiro - Balvu bērnu un jauniešu centram datortehnikas iegādei.

Tāpat paredzēts pārdalīt pa 50 000 eiro Aizkraukles kultūras nama remontdarbiem, Bauskas pašvaldībai bērnu laukuma izveidei Vītolu un Salātu ielas iekšpagalmā, Līvānu domei gājēju un veloceliņa izbūvei, kā arī Rēzeknes pašvaldībai stāvlaukuma izbūvei Viļānos.

Valdība arī atbalstīja 48 000 eiro pārdali Valkas pašvaldībai pilsētas sporta stadiona uzlabošanai, 54 878 eiro - Varakļānu pašvaldībai pansionāta "Varavīksne" inventāra atjaunošanai, bet 20 000 eiro - Tukuma pašvaldībai Lestenes Brāļu kapu muzeja projektēšanai.

Savukārt pa 20 000 eiro paredzēts pārdalīt Siguldas pašvaldībai Mores kauju muzeja labiekārtošanai un Ogres pašvaldībai Andreja Pumpura pieminekļa atjaunošanai Birzgalē.

Jau ziņots, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija no koalīcijas un opozīcijas deputātiem kopumā saņēma gandrīz 400 priekšlikumus par līdzekļu pārdali 2022.gada valsts budžetā. Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli valsts budžeta projektam iesniegtos priekšlikumus par valsts budžeta projekta virzību Saeimā atbildīgā Budžeta komisija nosūta atzinuma sniegšanai Ministru kabinetam.

Paredzēts, ka galīgajā lasījumā par likumprojektu "Par valsts budžetu 2022.gadam", "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2022., 2023. un 2024.gadam" un vairāk nekā desmit budžeta projektu pavadošajiem likumprojektiem Saeima lems 15.novembrī.

Jau ziņots, ka Saeima 25.oktobrī konceptuāli atbalstīja likumprojektu "Par valsts budžetu 2022.gadam", kurā nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 10,6 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi - 12,4 miljardu eiro apmērā.

Kā uzsver valdība, 2022.gada valsts budžetā nozīmīgs finansējums paredzēts ārstniecības personu, pedagogu un iekšlietu nozarē strādājošo darba samaksas pieaugumam. Tāpat paredzēti nozīmīgi papildu līdzekļi ar valsts drošību saistītiem pasākumiem, pieņemto lēmumu un saistību izpildei, kā arī citiem nozīmīgiem prioritārajiem pasākumiem.

Viena no valdības galvenajām izvirzītajām prioritātēm nodokļu jomā ir darbaspēka nodokļu sloga mazināšana, apgalvo budžeta autori. Lai turpinātu mazināt darbaspēka nodokļu slogu zemu ienākumu saņēmējiem un uzlabotu uzņēmumu konkurētspēju Baltijas valstu starpā, ir nepieciešams turpināt paaugstināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamo minimumu, vienlaikus paaugstinot neapliekamo minimumu arī pensionāriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu