Tavas acu zīlītes prot skaitīt (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Acs
Acs Foto: Unsplash

Tavas acu zīlītes prot skaitīt... it kā. Jaunā pētījumā noskaidrots, ka cilvēka acu zīlītes var mainīt lielumu atkarībā no objektu skaita indivīda redzeslokā.

Acu zīlītes paplašinās vai sašaurinās atkarībā no gaismas daudzuma, kas ieplūst acīs. Acu zīlīšu reakcija uz gaismu ir viena no vienkāršākajām maņu atbildes reakcijām. Tomēr jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Communications”, noskaidrots, ka gaisma nav vienīgais faktors, kas var izraisīt šādu reakciju.

Pētnieki jaunajā pētījumā izvirzījuši hipotēzi, ka acu zīlītes var mainīt izmēru atkarībā no objektu skaita, kas atrodas cilvēka redzeslokā.

Tiek uzskatīts, ka lielākajai daļai dzīvnieku sugu piemīt tā saucamā “skaitļu maņa”.

“Kad lūkojamies apkārt, mēs spontāni uztveram formu, izmēru, kustības un krāsas apkārtējā vidē. Tāpat spontāni uztveram arī objektu skaitu mūsu priekšā. Šāda spēja ir lielākajai daļai dzīvnieku, un tā ir evolucionāri fundamentāla,” skaidroja pētnieki.

Lai izpētītu sīkāk šo procesu, zinātnieki lika 16 brīvprātīgajiem tumšā un klusā telpā vērot attēlus ar punktiņiem. Kamēr dalībnieki vēroja punktiņus, tos neskaitot, ierīce mērīja dalībnieku zīlīšu izmēru.

Katrā attēlā bija 18 vai 24 melni un balti punktiņi. Tie bija nošķirti viens no otra, vai arī savienoti ar īsu līniju, radot ilūziju, ka attēlā ir mazāk punktiņu nekā patiesībā.

Atklājās, ka dalībnieku acu zīlīšu izmērs mainījās atkarībā no tā, cik daudz punktiņu viņi vēroja. Dalībnieku acu zīlītes paplašinājās, kad viņi vēroja lielāku punktiņu skaitu, bet samazinājās, kad punktiņu bija mazāk.

Atklājums liecina, ka cilvēka acu zīlītes ir aprīkotas ar mehānismu, kas spēj uztvert objektu daudzumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu