Īpašā Dārta atstāj pirkstu nospiedumus īpašā gleznā (1)

Foto: publicitātes
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Ziņu medijs TVNET turpina vēstīt par nozīmīgu labdarības projektu. Septiņpadsmit gadus vecās Dārtas mamma telefona sarunai tiek noķerta uzreiz pēc atvaļinājuma. Vlada saka, ka mums ir ļoti paveicies viņu dzirdēt šādu, jo uz neilgu brīdi ir, vienkāršiem vārdiem runājot, uzlādējusi baterijas, kuras diemžēl pavisam drīz jau atkal nosēdīsies! Šādas reizes - kad var atļauties kaut uz brīdi atvilkt elpu, ir ļoti reta parādība.

Neskatoties uz to, ka Dārtai ir autiskā spektra traucējumi no mazotnes, mamma Dārtu ir mācījusi būt patstāvīgai. Jāuzsver, ka Dārta ir tik ļoti mājas bērns! Jo

iespēju Latvijā Dārtai nav, kā tikai atrasties mājas aprūpē, kas, protams, rada izaicinājumus meitenes ģimenei. Latvijā diemžēl nav bijusi un nav tāda vide, kas būtu radīta tam, lai mamma kaut uz brīdi varētu atstāt Dārtu,

lai atgūtu spēku un enerģiju turpmākajām dienām. Jo, ja būtu, tad Dārtai pavisam noteikti jau no mazotnes būtu kaut ieskice priekšstatā par tik ikdienišķu apgalvojumu - dzīvot neatkarīgu dzīvi. Dārtas mamma uzsver, ka vēlas būt laimīga mamma visiem saviem bērniem. Bet ikdienas rūpes un pārdzīvojums par Dārtu tomēr gūst virsroku. Tas nes līdzi smagumu un milzīgu jautājumu gūzmu par to, kas un kā būs tālāk. Tas liek sašļukt! Dārta ģimenē ir ļoti mīlēts bērns, tāpat kā brālis un māsa.” Vienmēr atbalstām viens otru!” uzsver Vlada. Pēc tam smagi nopūšas, uzdodot jautājumu: ”Cik bieži un cik ilgi es varu lūgt Dārtas brālim pieskatīt māsu manas prombūtnes laikā? Apzinoties, ka katra šāda reize atņem maniem pārējiem bērniem laiku pievērsties saviem mērķiem, lai kļūtu par labiem, zinošiem profesionāļiem un savas ģimenes pavarda turētājiem? Es kā mamma nedrīkstu liegt dzīves sniegtās iespējas Dārtas brālim un māsai. Viņiem ir jādzīvo, jāizdzīvo un jāizbauda sava dzīve!

To, ka man sava dzīve jānoliek maliņā Dārtas labā, esmu jau pieņēmusi sen, un šobrīd iedomāties, kā būtu, ja man ikdienā Dārtas nebūtu, ir neiespējami. Jo mēs esam kā viens veselums.

Kas būs tālāk? Kam uzticēt Dārtu, kad vairs nespēšu… kad manis vairs nebūs? Kur Latvijā ir tā vide, kurā manai Dārtai būtu vieta, piederība? Kur mana Dārta jutīsies kā mājās? Pirms miega cauri prātam izskrien miljoniem jautājumu, uz kuriem nav atbilžu… ir grūti aizmigt, domas nepazūd un jautājumi neizgaist… un nākamais rīts turpinās ar rūpju pilnu skatienu, jo šie jautājumi nedod mieru ne mirkli!”

Biedrības “Latvijas Kustības par neatkarīgu dzīvi” “ mākslas projektā “Pasaules radīšana” piedalījās arī Dārta un Dārtas mamma Vlada, kura

vēroja, kā viņas īpašais bērns atstāj pirkstu nospiedumus gleznā “Mājīgums", kura ir Dārtas un gleznotājas Līgas Ķempes kopdarbs - artava, kas tuvina sapnim par māju.

Līga uzskata, ka tā ir liela laime palīdzēt kādam un vairot labo pasaulē ar to, kas viņai pašai ir sirdij tuvs. Lai Dārta ātrāk iejustos vidē, viņai ir vajadzīga drošības sajūta, tādēļ Grupu māja būtu vieta, kur Dārta varēs to saņemt, atrodoties terapeitiskā vidē.

Mākslas projekts “Pasaules radīšana” iet roku rokā ar projektu “Miljons sveču grupu mājai”, kuri ir biedrības “Latvijas Kustības par neatkarīgu dzīvi” veidoti ar vēstījumu, lai aktualizētu tik ļoti sasāpējušos jautājumus par vecāku pieaugušajiem bērniem - kurp tiem doties un kāda vide tos sagaida Latvijā pēc vecāku nāves? “Miljons sveču grupu mājai” projekta ietvaros jaunieši ar ļoti smagiem attīstības traucējumiem veido sveces un tās tirgo. Ietirgoto naudu uzkrāj un iegulda Grupu mājas projekta attīstībā. Savukārt “Pasaules radīšana” ir mākslas projekts, kurš apvieno 12 Latvijā zināmus māksliniekus, kuri sinerģijā ar biedrības jauniešiem veido 12 gleznas, kuras šobrīd var apskatīt labdarības tiešsaistes izsolē, kā arī piedalīties tajā un iegūt vienu no divpadsmit darbiem. Visi labdarības izsolē iegūtie naudas līdzekļi tiks ziedoti Grupu mājas projektam. Grupu māja ar terapeitiska pakalpojuma izveidi Dārtai ir ļoti nepieciešama, un katrs saņemtais ziedojums, kurš tai tuvina, vieš cerību, ka nākotnē Dārta varēs savas dienas pavadīt cilvēka cienīgi.

Lūgt palīdzību nav viegli, bet tikai kopā izsapņots sapnis par Grupu māju kļūst īsts!

“Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” Biedrība

Reģ nr. 40008150439

Konts: LV36HABA0551043713971

Ziedojuma mērķis: SAPNIM PAR MĀJU

Jūs varat veikt ziedojumu ar PayPal interneta pārskatījumu. Adrese ziedojumu pārskaitīšanai PayPal sistēmā ir lkndz@lkndz.lv

Mums var ziedot arī Ziedot.lv mājas lapā

Paldies par atbalstu! Pateicoties jums, esam vēl solīti tuvāk sapnim par savu māju!

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu