Eiropiešu delegācija apliecina solidaritāti ar Taivānu (6)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Taivānas demokrātija ir dārgums, kas jāaizsargā, ceturtdien Taivānā apliecināja Eiropas Parlamenta (EP) delegācija, solot būt kopā ar Taivānu laikā, kad spriedze Taibei un Pekinas attiecībās pieaugusi līdz pēdējo gadu laikā augstākajam līmenim.

Francūža Rafaela Gliksmana vadītā deputātu grupa ir pirmā oficiālā EP delegācija Taivānā.

Taivānas demokrātija ir "dārgums, ko visiem demokrātiem visā pasaulē vajadzētu lolot un aizsargāt".

"Mēs šeit ieradāmies ar ļoti vienkāršu, ļoti skaidru vēstījumu - jūs neesat vieni," delegācijai ceturtdien tiekoties ar Taivānas prezidenti Cai Inveņu, sacīja Gliksmans.

"Eiropa ir kopā ar jums brīvības aizsardzībā, likuma varas un cilvēka cieņas aizsardzībā," viņš sacīja, mudinot Eiropas Savienību (ES) aktivizēt sadarbību ar Taivānu."

"Mums ES šis ir īstais laiks, lai parādītu, ka mēs esam vienā laivā. Kā nākamais mums ir vajadzīgs ļoti konkrēts plāns augsta līmeņa sanāksmēm un augsta līmeņa konkrētiem soļiem", lai stiprinātu ES un Taivānas partnerību.

Cai ceturtdien tviterī izteica pateicību EP delegācijai, norādot, ka ES un Taivānas "partnerība palīdzēs mums labāk vērsties pret kopīgajiem draudiem un aizsargāt mūsu kopīgās demokrātiskās vērtības".

Ķīnas Ārlietu ministrija jau paudusi "stingru neapmierinātību" ar šo vizīti.

EP deputātiem "vajadzētu pilnībā apzināties Taivānas jautājuma sarežģītību un jūtīgumu, kā arī ievērot ES saistības attiecībā uz "vienas Ķīnas" principu un aizsargāt politisko pamatu Ķīnas un ES attiecību attīstībai", sacīja ministrijas amatpersona.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu.

ASV, kas ir Taivānas lielākais militāro preču piegādātājs, ir apliecinājušas atbalstu Taivānai un arī kritizējušas Ķīnu. Pekina savukārt vaino spriedzes pieaugumā Vašingtonas politiku, tostarp ieroču piegādes Taivānai.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu