Atšķiroties prognozēm par "Latvenergo" peļņu, noraida priekšlikumu par 28 miljonu eiro piešķiršanu onkoloģijai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
nauda
nauda Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien noraidīja partijas "Republika" rosinājumu par papildu 27,84 miljonu eiro piešķiršanu onkoloģijai jeb vēža ārstēšanai nepieciešamo kompensējamo medikamentu un materiālu apmaksai.

Deputāti Vjačeslavs Dombrovskis (R), Kaspars Ģirģens (R), Evija Papule (R) un Ēriks Pucens (R) priekšlikuma pamatojumā norādīja, ka šāda summa nepieciešama, jo izmaksas, kas skar onkoloģiskās zāles pacientiem un reto slimību ārstēšanu, ir desmitiem un simtiem tūkstoši eiro.

Komisijas sēdē Dombrovskis skaidroja, ka, ņemot vērā elektrības cenu pieaugumu, "Latvenergo" hidroelektrostacijās saražoto elektrību pārdošot par tirgus cenu, kas ir divreiz lielāka, nekā sākotnēji prognozēts. Deputāti aprēķinājuši, ka tādējādi "Latvenergo" peļņa būs par 27,84 miljoniem eiro lielāka, ko varēs ieskaitīt valsts budžetā kā papildu summu no dividendēm, skaidroja politiķis.

Finanšu ministrijas pārstāvis Nils Sakss skaidroja, ka nākamgad no "Latvenergo" dividendēs paredzēts saņemt 70 miljonus eiro. Ekonomikas ministrija (EM) gribēja samazināt šo prognozi, jo vasara bija diezgan sausa saistībā ar hidroelektrostaciju darbību, tāpēc EM vērtējumā būtu grūti izpildīt arī 70 miljonus eiro prognozi. Šīs prognozes izpildei gan var palīdzēt elektrības cenu pieaugums, atzīmēja Sakss.

FM pārstāvis arī skaidroja, ka "Latvenergo" izdevumus veido palīdzība elektrības izmaksu segšanā ģimenēm ar zemiem ienākumiem. Tāpēc Finanšu ministrijai nav skaidrs viedoklis, ka "Latvenergo" peļņa būs daudz lielāka, lai varētu plānot lielākus izdevumus, atzīmēja Sakss.

Dombrovskis gan norādīja, ka vēl nesen Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē EM pārstāvji nespēja atbildēt uz jautājumu, kāda būs "Latvenergo" peļņa. Deputāts pauda, ka var saprast, ka "Latvenergo" nevēlētos informēt, ka peļņa būs lielāka. Politiķis pauda, ka EM un FM vajadzēja izdarīt savu darbu un koriģēt peļņas prognozi uz augšu.

Deputāte Papule norādīja, ka politiķi savā priekšlikumā akcentu liek uz inovatīviem jeb jauniem medikamentiem, kuru pieejamība ir atkarīga no pieejamajām finansēm.

Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs, Saeimas deputāts Ilmārs Dūrītis (AP) uzsvēra, ka 2022.gadam papildus ap 30 miljoniem eiro piešķirts onkoloģijas plānam, kas ir lielākais papildus piešķīrums pēdējo gadu laikā. Ja deputāti redz iespējas šajā budžetā piešķirt vēl kādus līdzekļus klāt, tad VM to atbalsta, atzīmēja politiķis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu