Būvniecības apjoms deviņu mēnešu laikā sarucis par 4%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šā gada deviņos mēnešos būvniecības apjoms, salīdzinot ar 2020.gada atbilstošo periodu, pēc kalendāri koriģētiem datiem samazinājās par 4,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati.

Tostarp ēku būvniecība deviņos mēnešos samazinājās par 11,3%, specializētie būvdarbi - par 0,9%, bet inženierbūvniecība pieauga par 0,6%.

Savukārt trešajā ceturksnī, salīdzinot ar 2020.gada trešo ceturksni, būvniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 3,3%.

Būvniecības apjoms saruka ēku būvniecībā par 12,8% un specializētajos būvdarbos par 3,5%, bet inženierbūvniecības apjoms pieauga par 4,4%.

Produkcijas apjoma kritumu ietekmēja jaunu projektu trūkums, aktīvo būvobjektu skaita un apjoma samazinājums, kā arī atsevišķu projektu pārskatīšana būvizmaksu kāpuma dēļ.

Salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo ceturksni, būvniecības apjoms samazinājās tādās specializēto būvdarbu jomās kā ēku nojaukšanas un būvlaukumu sagatavošanas darbi - par 22,4%, elektroinstalācijas ierīkošanas, cauruļvadu uzstādīšanas un citas līdzīgas darbības - par 6,7%, kā arī citi specializētie būvdarbi (jumtu segumu klāšana un citur neklasificēti darbi) - par 4,3%.

Savukārt būvdarbu pabeigšanas darbu (apmetēju, galdnieku, grīdas un sienu apdare, krāsotāju un stiklinieku darbi) apjoms palielinājās par 8,7%.

Būvniecības produkcijas kāpums bija visās inženierbūvniecības nozarēs - ceļu un dzelzceļu būvniecībā par 4,8%, pilsētsaimniecības infrastruktūras objektu būvniecībā par 3,4% un pārējā inženierbūvniecībā par 3,5%.

Trešajā ceturksnī, salīdzinot ar 2021.gada otro ceturksni, būvniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 3,5%, tai skaitā ēku būvniecībā par 11,4% un specializētajos būvdarbos par 10,5%, bet inženierbūvniecībā palielinājās par 2,9%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu