"Twitter" aptauja Maskam radījusi rekordlielus zaudējumus (16)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Otrdien “Tesla” akcijas turpināja kritumu, dienas beigās to vērtībai samazinoties par 12%. Tieši tādēļ kompānijas vadītāja Īlona Maska aktīvu vērtība kopš nedēļas sākuma zaudējusi 50 miljardus dolāru. Tā iemesls – aptauja “Twitter”, raksta ārvalstu mediji.

Pagājušajās brīvdienās Masks sociālajā tīklā “Twitter” veica aptauju, kurā solīja pārdot 10% no savām “Tesla” akcijām, ja par to nobalsos vairākums viņa sekotāju. Tā arī notika, un tagad Maskam nāksies turēt solījumu. Tomēr galvenais iemesls šādai rīcībai ir cits, par ko vēstīts arī iepriekš.

Tomēr šīs aptaujas dēļ Masks divu dienu laikā zaudējis vairāk nekā 50 miljardus dolāru, aprēķinājusi aģentūra “Bloomberg”. Iepriekšējais rekordlielais zaudējumu apjoms bijis 36 miljardi dolāru, ko 2019. gadā pieredzēja Džefs Bezoss, šķiroties no sievas. Neraugoties uz iespaidīgajiem zaudējumiem, Masks joprojām ir bagātākais cilvēks pasaulē, par 83 miljardiem dolāru apsteidzot otrajā vietā esošo Bezosu. Kopumā šogad Maska bagātības augušas par 70%, bet “Tesla” tirgus vērtība pārsniegusi vienu triljonu dolāru.

Eksperti pieļauj, ka viens no iemesliem, kādēļ Masks vispār rīkoja šādu aptauju, bija ar mērķi sadusmot likumdevējus, un tas viņam izdevies. Viens no “miljardieru nodokļa” likumprojekta  autoriem, demokrātu senators Rons Vaidens, paziņoja, ka “tam, cik daudz nodokļos samaksās (ja samaksās) bagātākais cilvēks pasaulē, nebūtu jābūt atkarīgam no balsojuma tviterī”.

Par Maska aptauju jau interesi izrādījis ASV regulators, kas pieļāvis iespējamu procesa sākšanu pret miljardieri. “Financial Times” norāda, ka Maskam gribot negribot būs jāpārdod savi 10% “Tesla” akciju, tādējādi izpildot solījumu. Pretējā gadījumā šāda mēroga melīgs paziņojums radīs iemeslu veikt izmeklēšanu saistībā ar apzinātu manipulāciju ar akciju vērtībām.

2018. gadā regulators jau iesūdzēja Masku tiesā par tvītu, kurā miljardieris uzsvēra, ka ir saņēmis pietiekami daudz finansējuma, lai padarītu “Tesla” par privātu kompāniju. Toreiz Masks ar regulatoru vienojās, ka viņam turpmāk savi paziņojumi būs jāsaskaņo ar uzņēmuma juristiem.

Akciju pārdošana, visticamāk, nozīmēs tālāku “Tesla” akciju vērtības kritumu. Turklāt eksperti norāda, ka pašlaik “Tesla” akcijas ir pārvērtētas, līdz ar to šīs akcijas ir ļoti jutīgas pret dažādiem satricinājumiem, to vidū – arī Maska paziņojumiem. Vēl negatīvs faktors ir tas, ka “Tesla” akcijas galvenokārt piesaista to investoru uzmanību, kas pelna uz spekulāciju, nevis reālu uzņēmuma panākumu rēķina.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu