Austrija izziņos mājsēdi nevakcinētajiem (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sestdien, 12.novembrī cilvēki Vīnē apmeklē tikko atvērto klasisko Ziemassvētku tirdziņu
Sestdien, 12.novembrī cilvēki Vīnē apmeklē tikko atvērto klasisko Ziemassvētku tirdziņu Foto: AFP/SCANPIX

Pirmdienas vakarā visā Austrijā stāsies spēkā «nevakcinēto personu mājsēde». Tas izriet no ziņu aģentūrai APA pieejamā 5. Covid aizsardzības pasākumu rīkojuma projekta. Tas nozīmē, ka austrieši bez izslimošanas vai vakcinācijas apliecinājuma drīkst atstāt savu dzīvokli tikai tādu iemeslu dēļ, kas ir zināmi no agrākajiem "lokdauniem", piemēram, pašu svarīgāko vajadzību apmierināšanai, ceļam uz darbu vai fiziskai un psiholoģiskai atpūtai. Bērni, kas ir jaunāki par divpadsmit gadiem, šīm prasībām nav pakļauti.

Austrijas valdība šodien rīkos videokonferenci ar federālo zemju pārstāvjiem, lai spriestu, vai nav nepieciešami vēl kādi pasākumi pandēmijas ierobežošanai. Nevakcinēto mājsēde svētdienas vakarā vēl ir jāapstiprina Nacionālās padomes galvenajai komitejai, un sākotnēji tā būs ierobežota līdz desmit dienām.

Mājsēdes prasībai būs pakļauti apmēram 2 miljoni Austrijas pilsoņu. Policija vēlas izveidot speciālas patruļas, kas uzraudzītu noteikumu ievērošanu. Par pārkāpumiem varēs piemērot naudas sodu līdz 1450 eiro.

Pašlaik Austrijā katru dienu tiek reģistrēti jauni inficēto skaita rekordi, bet intensīvās terapijas gultasvietas vēl ir pieejamas salīdzinoši lielā mirušo skaita dēļ – piektdien no koronavīrusa izraisītām saslimšanām Austrijā miruši 48 cilvēki, bet sestdien - 17.

Sestdien reģistrēti 11 552 jauni inficēšanās gadījumi, bet septiņu dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju pieaudzis līdz 814,6.

Kopš novembra sākuma apliecinājums par vakcinēšanos, pārslimošanu vai negatīvu testu tiek regulāri pieprasīts darba vietās. Kopumā Austrijā pilnībā vakcinēti ir tikai 65% iedzīvotāju. Divas vakcīnu devas saņēmuši 5,4 miljoni austriešu, bet ar trešo poti revakcinēti 705 705 Austrijas pilsoņi. Bērnu līdz 12 gadu vecumam īpatsvars Austrijā veido 11% no kopējā iedzīvotāju skaita.

Vienlaikus Vīne no pirmdienas kā pirmā Eiropas Savienībā (ES) sāk to bērnu vakcinēšanu pret Covid-19, kas ir vecumā no pieciem līdz 11 gadiem.

Kopš sestdienas, kad tika sākta reģistrācija potēšanai, vakcinācijai jau pieteikti vairāk nekā 5000 bērnu, ziņo Austrijas galvaspilsētas varasiestādes.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) līdz šim nav apstiprinājusi nevienas vakcīnas lietošanu šai vecuma grupai, lai gan ES dalībvalstīm ārkārtējā situācijā ir pilnvaras lemt to pašām.

Jau pagājušajā nedēļā Austrijas valdība paziņoja, ka restorānus, viesnīcas un kultūras iestādes drīkstēs apmeklēt vienīgi tie, kas ir potēti vai sērgu pārslimojuši.

Līdz šim Covid-19 prasījis apmēram 11 700 austriešu dzīvības.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu