Valsts un publiski privāto kapitālsabiedrību UIN maksāšanas regulējumu pielīdzinās privātajam sektoram

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Saeima pirmdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā, kas noteiks vienotu regulējumu valsts un publiski privātajām kapitālsabiedrībām, kurās valsts ir dalībnieks, ar privātā sektora kompānijām uzņēmumu ienākuma nodoklim (UIN).

Šie grozījumi bija iekļauti likumprojekta "Par valsts budžetu 2022.gadam" paketē.

Iepriekš parlamenta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē Pārresoru koordinācijas centra (PKC) pārstāve Dzintra Gasūne skaidroja, ka līdz šim valsts kapitālsabiedrībās bija noteikta atšķirīga nodokļu maksāšanas kārtība. Turpmāk vienotu regulējumu paredzēts noteikt attiecībā uz konkrētā nodokļa aprēķināšanu, maksāšanu un atspoguļošanu grāmatvedībā.

Deputāts Igors Pimenovs (S) norādīja, ka šie grozījumi neietekmē nākamā gada budžeta izpildi, bet sakārto grāmatvedības daļu, kas attiecas uz publisku personu kapitāldaļām un kapitālsabiedrībām. Viņš vaicāja, kāpēc tos nevarēja izstrādāt ātrāk, un Gasūne skaidroja, ka šie grozījumi parlamentā tika iesniegti pērnā gada janvārī, tomēr tie aizvien ir iestrēguši izskatīšanā komisijā. PKC vēlējās šo jautājumu sakārtot.

Jau ziņots, ka vienlaikus ar šiem grozījumiem Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā plānots papildināt Ministru kabineta pilnvarojumu dividenžu noteikšanas regulējumā, to attiecinot uz citiem kapitālsabiedrību veidiem.

Pieņemto grozījumu anotācijā minēts, ka virzītie grozījumi nepieciešami, lai neveidotos atšķirīga pieeja valsts kapitālsabiedrību praksē attiecībā uz UIN aprēķināšanu un atspoguļošanu finanšu pārskatos, kurai ir ietekme uz valsts budžetā iemaksājamās summas apmēru.

Izmaiņu mērķis ir veicināt publiskai personai piederošu kapitāla daļu efektīvu pārvaldību, nosakot kārtību, kādā tiek pārvaldītas publiskas personas kapitālsabiedrības un publiski privātās kapitālsabiedrības, nepieciešams kapitālsabiedrību pārvaldības likumā ietvert vispārēju regulējumu, nosakot, ka kapitālsabiedrība UINi aprēķina, maksā un grāmatvedībā atspoguļo UIN regulējošos normatīvos aktos noteiktajā kārtībā.

Saistībā ar dividenžu noteikšanas regulējumu, pēc likumprojekta pieņemšanas Saeimā, PKC sagatavos jaunus Ministru kabineta noteikumu projektu, lai tajos noteiktu skaidru kārtību, kādā dividendes izmaksā visas augstāk uzskaitītās kapitālsabiedrības. Pieņemto grozījumu un uz to pamata izdotajos Ministru kabineta noteikumos ar jēdzienu dalībnieks saprot valsts kapitāla daļu turētāju un valdi valsts kapitālsabiedrībā, publiski privātā kapitālsabiedrībā, valsts kontrolētā kapitālsabiedrībā, kurai ir meitas sabiedrība vai atkarīgā kapitālsabiedrība.

Paredzēts, ka pieņemtās izmaiņas stāsies spēkā 2022.gada 1.februārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu