Pētījumsː patogēnie vīrusi nogalināja tūkstošiem Meksikas, Āfrikas un Eiropas iedzīvotāju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: unsplash.com

“16. gadsimtā patogēnie vīrusi nogalināja miljoniem Meksikas, Āfrikas un Eiropas iedzīvotāju,” stāsta Meksikas Valsts universitātes pētnieks Aksels Guzmens-Soliss.

Pētījuma procesā tika analizēti kolonizācijas laika slimnīcā ārstēto vīrusa upuru zobi. Šo cilvēku vidū bija gan pamatiedzīvotāji, gan Āfrikas iedzīvotāji.

Pētnieku grupa izmantoja iegūto DNS, lai rekonstruētu vīrusu genoma paraugus, atklājot B hepatīta un B19 vīrusa jeb parvovīrusa B19 infekciju klātbūtni.

Parvovīruss B19 ir vienīgais parvovīrusu paveids, ar ko var inficēties cilvēks. 

Salīdzinot dažādos genomus vienu ar otru, secināja, ka lielākā daļa no tiem ir cēlušies Āfrikā, tādējādi apliecinot, ka vergu tirgus starp kontinentiem ir būtiski ietekmējis šo vīrusu pārnēsāšanu.

"Nežēlīgie un antisanitārie apstākļi, kādos šie sagūstītie cilvēki, cieši saspiesti kuģos, tika pārvesti pāri Atlantijas okeānam, bija īpaši pateicīgi, lai izplatītu vīrusu epidēmijas.

Vīrusi nogalināja tūkstošiem Ziemeļamerikas iedzīvotāju, kuriem pret tiem nebija izstrādāta nekāda imunitāte,” stāsta vecākais pētījuma līdzautors un Freda Hačinsona vēža izpētes centra asociētais profesors Daniels Blanko-Melo.

Zinātnieku veiktais darbs ir būtisks seno un izmirušo vīrusu pētniecībā un var palīdzēt precīzāk noteikt cilvēka lomu to tālākā izplatīšanā starp dažādiem kontinentiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu