Miris bijušais Dienvidkorejas diktators Čons Duhvans

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

90 gadu vecumā miris bijušais Dienvidkorejas diktators Čons Duhvans, kurš brutāli apspieda opozīciju, līdz bija spiests atkāpties plašu demonstrāciju dēļ.

Čons nomira savā mājoklī Seulā, vēstīja ziņu aģentūra "Yonhap".

Čons bija armijas ģenerālis, kurš ieguva varu militārā apvērsumā pēc diktatora Paka Čonhi slepkavības 1979.gadā.

Viņš bija prezidenta amatā no 1980. līdz 1988.gadam, panāca valsts ekonomikas augšupeju un 1988.gada Olimpisko spēļu sarīkošanu Seulā. Čons bija pirmais Dienvidkorejas prezidents, kurš mierīgi nodeva varu.

Čons ar brutālu opozīcijas apspiešanu kļuva par vienu no visvairāk nīstajiem politiķiem Dienvidkorejā. Viņš tika iesaukts par "Gvandžu miesnieku", jo pavēlēja armijai apspiest sacelšanos šajā pilsētā. Pēc oficiāliem datiem Gvandžu tika nogalināti vai pazuda bez vēsts ap 200 cilvēku, bet aktīvisti uzskata, ka patiesais upuru skaits bijis trīsreiz lielāks.

Čons 1996.gadā tika atzīts par vainīgu korupcijā un valsts nodevībā. Viņam piesprieda nāvessodu, ko vēlāk aizstāja ar mūža ieslodzījumu, bet 1997.gadā viņš tika apžēlots un atbrīvots no cietuma.

Čons 1983.gadā izglābās atentāta mēģinājumā, kuru sarīkoja Ziemeļkorejas aģenti viņa Mjanmas vizītes laikā, nogalinot 17 viņa delegācijas locekļus un četrus Mjanmas valdības ierēdņus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu