Ziemā degvielas tvertni turam pilnu! (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Tikai tad, kad termometrā pirmoreiz parādās mīnusi un pienāk pirmais rīts, kad nākas atkausēt automašīnas stiklus, dīzeļautomašīnu vadītāji nervozi atskārst, ka nav painteresējušies, vai benzīntankā pārdod jau ziemas vai vēl joprojām vasaras dīzeli? Par laimi, degvielas tirgotāji ir tālredzīgāki par mums.

Armands Beiziķis, Neste Latvija valdes priekšsēdētājs: "Kā katru gadu, laicīgi prognozējam ziemas degvielas piegādi, lai Latvijas DUS būtu atbilstoša dīzeļdegviela atbilstošam gadalaikam."

Pašlaik no novembra mūsu stacijās pieejama arktiskā 0 klases dīzeļdegviela. Mainoties laikapstākļiem, pāriesim uz spēcīgākām degvielām.

Tātad ar degvielu viss ir kārtībā, bet vai ziemai gatavi ir mūsu auto? Ziemām kļūstot arvien vēlākām un maigākām, automašīnu īpašnieki paļaujas uz Latvijas mēreno klimatu. Gros Auto struktūrvienības vadītājs Normunds Tarkšs iesaka tā nedarīt.

Normunds Tarkšs, Gros Auto struktūrvienības vadītājs: "Mūsu apstākļos ir tā, ka izbraucot ir +5, +6, bet līdz Ventspilij temperatūra mainās līdz mīnus 2-3. Tās klimatiskās zonas mainās ik pa pārdesmit km, temperatūra, lietus, sniegs. Tas ir pilnīgi neprognozējami." 

Vienlaikus viņš atzīst, ka degvielas dēļ defekti gadās samērā reti - ja vien tā ir laba degviela.

Normunds Tarkšs: "Īstenībā defekti ar degvielas kvalitāti nemaz tik bieži negadās. Jo vairāk vai mazāk degviela atbilst parametriem un visbiežāk defekti saistīti ar to ka iepirktas “kreisās” degvielas. Bieži vien takši griežas, kam nevar saprast, kas tur bākā ir."

Bet mēs ar kreiso taksi nebraucam un lejam tikai labu ziemas dīzeli. Kā pareizi sagatavoties ziemai? Pirmā lieta - jauns degvielas filtrs.

Normunds Tarkšs: "Degvielas filtrs jāmaina katrā apkopē, bet mūsu klimatā pat sezonāli. Un arī neizvēlēties pašu lētāko variantu, jo ir atšķirība filtrējošos elementos."

Briesmas var uzglūnēt pat pirms degvielas filtra - proti, bākā jeb degvielas tvertnē, sevišķi, ja ir ieradums pildīt pa 5 vai 10 litriem.

Normunds Tarkšs: "Ja bāka nav pilna, tur veidojas kondensāts, kas notek uz leju un sakrājas bākas apakšā kā ūdens. Reizē ar to veido emulsiju ar degvielu, var aizsērēt filtri un bojāt sūkni."

Bez tam ūdens kondensāts izraisa koroziju. Tātad - ziemā bāku turam pilnu.

Normunds Tarkšs: "Varbūt tas mazāk izpaudīsies mašīnām, kam bākas no plastmasas, bet metāla bākām tas ir aktuāli."

Sākoties aukstajai sezonai, būs lietderīgi pārbaudīt akumulatoru. Taču gadās, ka tas ir labs, bet auto, kas priekšzīmīgi iedarbojies visu vasaru, pēkšņi vairs nelec.

Normunds Tarkšs: "Būtu ieteikums pirms ziemas servisā pārbaudīt kvēlsveču darbību. Ja viena kvēlsvece ir beigta, tad mainīt visas, jo kalpošanas laiks visām ir vienāds. Ja viena ir beigta, tad maina visas, lai nav pēc nedēļas jāmaina otra, tad trešā utt."

Moderno dīzeļauto vājā vieta ir kvēpu filtri. Izrādās, ka tos var sabojāt ne tikai degviela vien.

Normunds Tarkšs: "Ar degvielu viss var būt kārtībā, bet, ja eļļa dzinējā neatbilst specifikācijai, tad aizsērē DPF filtri, nenotiek tā reģenerācija. Tiek bojāti katalizatori tāpēc, ka nav pareizā eļļa."

Kad auto ir vecāks un īsti neiet kā nākas, reizēm rodas kārdinājums piešaut kādu piedevu.

Normunds Tarkšs: "Teikšu, kā ir. Es nekad neesmu tās izmantojis. Ja automašīna tiek ekspluatēta atbilstoši noteikumiem, iepildīta maksimāli augstvērtīga degviela, iepildītas eļļas pēc specifikācijas, tad gan degvielai, gan eļļai visas piedevas ir jau klāt."

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu