Jānis Pļaviņš (un Mārcis Jencītis) (39)

CopyLinkedIn Draugiem X
Viens no pieredzējušākajiem un agresīvākajiem dezinformatoriem Jānis Pļaviņš. Biznesā pēdējā laikā neveicas, tādēļ viņa ūdeni tagad reklamē arī baznīcas Kristus pasaulei līderis Mārcis Jencītis. Foto: Delfi video; M.Jencīša FB profils
Viens no pieredzējušākajiem un agresīvākajiem dezinformatoriem Jānis Pļaviņš. Biznesā pēdējā laikā neveicas, tādēļ viņa ūdeni tagad reklamē arī baznīcas Kristus pasaulei līderis Mārcis Jencītis. Foto: Delfi video; M.Jencīša FB profils Foto: Foto: Delfi video; M.Jencīša FB profils

Pļaviņu ģimenes bizness oficiāli pieder sievai. Abu firmu īpašumi ieķīlāti par labu kredītu izsniedzējiem. Vienas – “Memory Water” – peļņa bija 54 tūkstoši eiro, bet otra – “Prana energy” – strādāja ar zaudējumiem.

Lai Šlesera piketā runātāji nenokristu no kāpnītēm, tās pieturēja “Memory Water” tirgotājs, dezinformācijas veterāns Jānis Pļaviņš.

Kādā brīdī arī viņš pats kāpa uz improvizētā podesta, lai pateiktu, ka sanākušie “ir varoņi!” Izstiepis statīvā iesprausto telefonu, to visu turpat priekšplānā filmēja draudzes Kristus pasaulei līderis Mārcis Jencītis.

Pēc piketa abi turpat Vecrīgā aizgāja paēst pusdienas.

Pirmais no labās Jānis Pļaviņš, dziļāk pie loga – Mārcis Jencītis.
Pirmais no labās Jānis Pļaviņš, dziļāk pie loga – Mārcis Jencītis. Foto: Avots: Mārča Jencīša FB profils.

Abi – gan Pļaviņš, gan Jencītis – bija ietekmīgākie Šlesera pasākuma atbalstītāji, jo ar viņu aicinājumiem piedalīties Facebook dalījās visvairāk – 16 tūkstošus reižu, liecina Re:Baltica analīze.

Izskatās, ka abi satuvinājušies un Jencītis cenšas palīdzēt Pļaviņam biznesā, kurā sevišķi labi nesokas. Šogad septembrī Jencītis Facebook video stāsta, ka turpmāk draudze iepirks tikai Pļaviņa “Memory Water”. “Mmm, cik garšīgs ūdens, cik labs ūdens!” iedzēris malku, Jencītis stāsta skatītājiem.

Problēmas ar ūdens pārdošanu Pļaviņam sākās pēc Patērētāju tiesību aizsardzības centra uzliktā soda 2020.gadā par pircēju maldināšanu, piedēvējot “Memory water” nepamatotas pozitīvas īpašības. Izrādījās, ka par “bio” sauktais ūdens nāk no tā paša urbuma, no kura apgādā Daugmales dzīvojamās mājas. Tirgot šo produktu savos veikalos atteicās Rimi un Sky veikalu ķēdes. Kādus zaudējumus šis lēmums nodarīja biznesam, būs redzams nākamā gada sākumā, kad firma iesniegs finanšu pārskatus par šo gadu. Pats Pļaviņš Facebook regulāri sūdzas, ka valsts iznīcinot viņa biznesu.

Lursoft dati rāda, ka firma “Memory Water” pieder Pļaviņa sievai. Visa tās manta ir ieķīlāta par labu ātro kredītu firmai “VIA SMS”, kas 2019.gadā uzņēmumam piešķīra 40 000 eiro kredītu. Pēdējos gados firmas gada apgrozījums bija gandrīz pusmiljons, bet peļņa 2020.gadā 54 000 eiro. Tas ir gandrīz uz pusi mazāk kā gadu iepriekš.

Vēl līdz šī gada oktobra sākumam Pļaviņam piederēja otra ģimenes firma “Prana energy”, kas ražo pārtikas produktus. Tagad tā pārrakstīta sievai. Šīs firmas īpašumi ieķīlāti par labu Altum, kur 2018.gadā paņemts kredīts par gandrīz 95 tūkstošiem eiro. Pērn firmas apgrozījums bija 105 tūkstoši eiro un tā strādāja ar 8541 eiro zaudējumiem.

Cik daudz naudas ir pašam ūdens pircējam mācītājam Jencītim, nav zināms. Viņam nepieder neviens uzņēmums. Savukārt viņa draudzei, līdzīgi kā visām reliģiskām organizācijām, ienākumu pārskats nav jāpublisko.

Bet savu vārdu viņš tur. Draudze turpmāk dzer tikai atmiņu ūdeni, un pudele ar to parādās arī kādā oktobra Kristus pasaulei dievkalpojumā, kurā draudzi uzrunā Šlesers.

Ainārs Šlesers sev sekotājus vāc harizmātiskajās draudzēs “Kristus pasaulei” un “Jaunā paaudze”.
Ainārs Šlesers sev sekotājus vāc harizmātiskajās draudzēs “Kristus pasaulei” un “Jaunā paaudze”. Foto: Foto: ekrānšāviņš no “Kristus pasaulei” YouTube konta un “Jaunās paaudzes” YouTube konta.

Dažas dienas vēlāk Šlesers uzstājas jau citā harizmātiskajā draudzē – Jaunā paaudze, ar kuras līdera Alekseja Ļedjajeva atbalstu viņš uzsāka savu politisko karjeru. “Pagājuši divdesmit gadi, un mēs atkal esam kopā,” secina Ļedjajevs.

Pie Ļedjajeva šovasar viesojās arī otrs populists politiķis Aldis Gobzems, liecina mācītāja FB profils. Ļedjajevs ar draudzes locekļiem pērn piedalījās arī Gobzema rīkotā sapulcē Esplanādē, bet šoruden jau aicināja cilvēkus balsot par Aināru Šleseru. “Balsojiet par šo partiju, kurai Latvija ir pirmajā vietā!” – tā Ļedjajevs.
Pie Ļedjajeva šovasar viesojās arī otrs populists politiķis Aldis Gobzems, liecina mācītāja FB profils. Ļedjajevs ar draudzes locekļiem pērn piedalījās arī Gobzema rīkotā sapulcē Esplanādē, bet šoruden jau aicināja cilvēkus balsot par Aināru Šleseru. “Balsojiet par šo partiju, kurai Latvija ir pirmajā vietā!” – tā Ļedjajevs. Foto: Ļedjajeva FB

Tiesa vēl septembra sākumā interneta vietnei jauns.lv Ļedjajevs vieglā neizpratnē klāstīja, ka Šlesers, kam tik daudz palīdzējis, ar viņu par atgriešanās plāniem nav pat sazinājies. “Latvija vairs nav tāda, kā bija. Situācija nav tāda, kā bija. Un arī pats Šlesers pēc tik ilga pārtraukuma, manuprāt, vairs nav tas, kas viņš bija,” viņš teica.

Pēc pāris nedēļām viss jau bija mainījies. Šlesera (tāpat kā pirms tam Gobzema pasākumos) Ļedjajevs piedalījās, bet neaģitēja. Tā stunda pienāca vēl pēc pāris nedēļām, kad Ļedjajevs savā Facebook raksta par “Šlesera otro atnākšanu”.

Šlesers nav vienīgais, kurš šai laikā ciemojies Ļedjajeva Jaunajā paaudzē. Pandēmijā tur biežs viesis bija arī Valsts policija (VP), jo draudze sanākot neievēroja distanci, nelietoja sejas maskas un turpināja pulcēties pat tad, kad tas bija aizliegts. Valsts policijā Re:Baltica noskaidroja, ka kopš pandēmijas sākuma 10 administratīvi procesi sākti pret draudzi, bet vēl 19 pret individuāliem draudzes locekļiem par sejas masku nelietošanu. Nepārtraukto pārkāpumu dēļ novembra sākumā ģenerālprokurors Juris Stukāns tiesā iesniedza pieteikumu par Jaunās paaudzes darbības izbeigšanu.

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu