Izmēģinājumiem ar cilvēkiem tiks nodots deguna aerosols pret Alcheimera slimību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vecs vīrs
Vecs vīrs Foto: Unsplash

Vēl tikai pirms dažiem mēnešiem zāles pret Alcheimera demenci šķita kaut kas neiespējams. 20 gadu laikā izmēģināti neskaitāmi zāļu veidi, kas varētu apturēt slimības progresu, tomēr bez rezultātiem. Vairāki lielie farmācijas uzņēmumi pat nolaida rokas un atteicās turpināt Alcheimera medikamentu pētījumus.

Tieši tāpēc pacientu vienīgā cerība bija medikamenti, kas uz ierobežotu laiku mazina Alcheimera simptomus, to skaitā atmiņas pasliktināšanos, bezmiegu un valodas/spriešanas spēju zudumu.

Tagad viss varētu mainīties.

Pagājušajā nedēļā Brigamas un Sieviešu slimnīca Bostonā, Masačūsetsā paziņojusi, ka sāks pirmos deguna aerosola pret Alcheimeru izmēģinājumus uz cilvēku. Jaunais medikaments būs kā vakcīna, kas palēnina vai pat novērš slimības progresu.

Pētījums nav liels: divas medikamenta devas saņems 16 cilvēki ar Alcheimera slimības simptomiem vecuma grupā no 60 līdz 85 gadiem. Tiesa, pētījuma pamatā ir desmitiem gadu ilgs darbs, kas parādījis, ka imūnsistēmas stimulēšana palīdz no smadzenēm aizvākt proteīna beta-amiloīda plāksnītes.

Šo proteīnu plāksnītes ir Alcheimera slimības raksturīgā pazīme. Tās veidojas, kad beta-amiloīda proteīni uzkrājas starp nervu šūnām, liedzot cilvēkam spēju domāt vai atcerēties informāciju.

Jaunais deguna aerosols Protolīns (Protollin), nokļūstot degunā, aktivizē imūnsistēmas šūnas, kas savukārt no smadzenēm aizvāc minētās plāksnītes. Tas ir pavisam jauns koncepts, tomēr ļoti daudzsološs.

“Ideja par imūnsistēmas šūnu aktivizēšanu kļūst aizvien centrālāka Alcheimera ārstēšanā,” izdevumam “Business Insider” teica smadzeņu pētnieks Džefrijs Kamings.

Izmēģinājumu rezultāti varētu mums atklāt to, kā apturēt vai palēnināt slimības progresiju, tomēr pavisam noteikti būs vajadzīgi arī lielāka mēroga izmēģinājumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu