"Lursoft": Šogad Latvijā likvidēti vairāk uzņēmumu nekā pērn kopumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Šā gada 11 mēnešos likvidēti 12 800 uzņēmumu, kas ir par aptuveni 9,4% vairāk nekā pagājušā gadā kopumā, kad tika likvidēti 11 700 uzņēmumi, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

Tikmēr jauno uzņēmumu skaits šogad vien nedaudz pārsniegs pagājušā gada rādītāju. Šogad 11 mēnešos reģistrēti 8500 jaunu uzņēmumu, kamēr 2020.gada 12 mēnešu periodā - 8900.

Šā gada novembrī reģistrēts tikpat liels jauno uzņēmumu skaits kā oktobrī, kad uzņēmumu pulkam pievienojās 705 jauni komersanti. No 705 pagājušajā mēnesī reģistrētajiem jaunajiem uzņēmumiem 655 ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību, 37 - individuālie komersanti. Pagājušajā mēnesī reģistrētas arī piecas jaunas ārvalstu komersantu filiāles, divas akciju sabiedrības, četras zemnieku saimniecības, kā arī viena filiāle un viena pilnsabiedrība. Vairāk nekā pusē jeb 54,5% gadījumu jaunreģistrēto uzņēmumu dalībniekiem jau iepriekš ir piederējušas Latvijā reģistrētu uzņēmumu kapitāldaļas, liecina Lursoft pētījuma dati.

"Lursoft" secinājis, ka

līdz šim lielākais jaunreģistrēto uzņēmumu pamatkapitāls fiksēts augustā, kad tas sasniedza 27,73 miljonus eiro,

taču pagājušajā mēnesī uzstādīts jauns rekords. Lai arī mēneša laikā reģistrēto jauno uzņēmumu skaits nav audzis, to kopējais pamatkapitāls sasniedzis 136,89 miljonus eiro. Lielāko daļu no šīs summas gan veido uzņēmums SIA "JT offices", kura reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls ir 130,24 miljoni eiro. Uzņēmuma kapitāldaļu turētāji ir SIA "Jaunā Teika offices" un SIA "Jaunā Teika Ausma", liecina "Lursoft" izziņas dati. Jaunreģistrētā uzņēmuma patiesais labuma guvējs ir Lietuvas pilsonis Arvīds Avulis, kuram patiesā labuma guvēja statuss šobrīd reģistrēts kopskaitā deviņos uzņēmumos, tostarp SIA "Teikums", SIA "Jaunā Teika" un citos.

Šogad jūnijā uzņēmējs reģistrējis vēl vienu uzņēmumu - SIA "Good vibes only", kuram kā pamatdarbības nozare šobrīd norādīta bāru darbība. Šī uzņēmuma pamatkapitāls ir 2800 eiro. Apgrozījuma ziņā vissekmīgākais no visiem Latvijā reģistrētajiem uzņēmumiem, kuros Avulis norādīts kā patiesais labuma guvējs, ir "Jaunā Teika". Šī uzņēmuma pagājušajā gada apgrozījums bija 21,85 miljoni eiro, bet peļņa - 5,67 miljoni eiro. Uzņēmumam pieder zemesgabali Ropažu ielā 14 un Ropažu ielā 14 k-1, Rīgā, kur izbūvētas daudzdzīvokļu ēkas realizācijai un nomai.

"Lursoft" apkopotā informācija rāda, ka

novembrī reģistrēti 23 jauni uzņēmumi, kuru pamatkapitāls ir 10 000 vai lielāks,

savukārt 128 sabiedrībām ar ierobežotu atbildību, kas reģistrētas novembrī, pamatkapitāls ir tikai viens eiro. Kopumā no visām novembrī reģistrētajām sabiedrībām ar ierobežotu atbildību mazkapitāla SIA bija 57%.

Otrs lielākais novembrī reģistrētais uzņēmums ir SIA "EF Mall", kuram kā dalībnieks norādīts Kiprā reģistrētais "Rre tradecenters holding limited", taču patiesais labuma guvējs ir Latvijas pilsonis Leonids Esterkins. "EF Mall pieder arī 60% nekustamā īpašuma jomā strādājošā SIA "Outletico" kapitāldaļas. "EF Mall" reģistrēto un apmaksāto pamatkapitālu veido divi miljoni eiro, un tas reģistrēts Vesetas ielā 7, Rīgā, kur atrodas arī AS "Rietumu Banka" un citi Esterkinam piederošie uzņēmumi.

Lielākā aizvadītajā mēnesī reģistrētā akciju sabiedrība ir "AB Wind", kas reģistrēta Ropažu novada Garkalnes pagastā. Lursoft dati liecina, ka uzņēmuma patiesais labuma guvējs ir Jānis Bole, kuram pašreiz patiesā labuma guvēja statuss reģistrēts kopumā sešos uzņēmumos. Gan jaunreģistrētā "AB Wind", gan arī AS "BB Partneris", kura patiesā labuma guvējs arī ir Bole, padomē amatu ieņem kādreizējais satiksmes ministrs Anrijs Matīss. "Lursoft" izziņas informācija gan liecina, ka pagājušajā gadā "BB Partneris" apgrozījums bija 34 422 eiro un peļņa - 43 976 eiro.

Jaunu uzņēmumu ar 1,02 miljonu eiro lielu pamatkapitālu aizvadītajā mēnesī Latvijā reģistrējis UAB "Spectator" no Lietuvas, rāda "Lursoft" pētījuma dati. SIA "Olimpika Invest" juridiskā adrese atrodas Rīgā, Alīses ielā 3, kur meklējami arī tādi uzņēmumi kā AS "Viada Baltija", SIA "Pirmas" un citi. "Spectator" Lietuvā nodarbojas ar nekustamā īpašuma attīstīšanu, konsultāciju sniegšanu nodokļu, grāmatvedības, nekustamā īpašuma pirkšanas un pārdošanas jautājumos, tāpat arī sniedz uzņēmuma risku izvērtēšanas u.c. pakalpojumus.

"Lursoft" secinājis, ka ārvalstu kapitāls reģistrēts 13,2% no visiem novembrī reģistrētajiem jaunajiem uzņēmumiem. Visbiežāk reģistrēti ieguldītāji no Krievijas, Lietuvas un Igaunijas.

No visiem novembrī reģistrētajiem jaunajiem uzņēmumiem 48,6% juridiskā adrese atrodas Rīgā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu