LU profesors Austers: Cilvēkiem ir drusku jābaidās no inficēšanās ar Covid-19 (23)

CopyLinkedIn Draugiem X
Sejas maskas sabiedriskajā transportā
Sejas maskas sabiedriskajā transportā Foto: Edijs Pālens/LETA

Cilvēkiem ir drusku jābaidās no inficēšanās ar Covid-19. Iepriekš veiktās iedzīvotāju aptaujas uzrādījušas, ka cilvēki savas iespējas inficēties allaž ir novērtējuši pārāk zemu, tā trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Kas notiek Latvijā?" norāda LU profesors sociālajā psiholoģijā Ivars Austers.

Diskusijas viesi sprieda par to, kas notiks ārkārtējās situācijas trešajā mēnesī līdz 11. janvārim un pēc tā.

LU profesors Austers, runājot par politiķu lēmumiem, spriež, ka ne vienmēr politiķiem būtu jādomā par konkrētā brīža novērtējumu sabiedrībā, svarīgāk, ko sabiedrība par mums domās pēc pusgada.

"Šā brīža lēmumi nav tikai par šo brīdi," spriež Ivars Austers. 

Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes profesore, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas galvenā speciāliste infektoloģijā Ludmila Vīksna spriež par vakcināciju un nevakcinētajiem pacientiem. "Tik tiešām starp hospitalizētiem pacientiem arvien pārliecinošā vairākumā ir nevakcinēti pacienti," spriež Vīksna.

Vēl Vīksna piebilst par blakusslimību biežo parādību. "Starp hospitalizētajiem lielākā daļa ir cilvēki ar blakusslimībām. Nezinu nevienu citu valsti, kur šajā ziņā būtu tik nelabvēlīgs fons," tā pauž Ludmila Vīksna.

Viņa piebilst, ka ir tādas sfēras, kur obligātā vakcinācija ir nepieciešama. Tās ir medicīna un izglītība.

"Visiem pārējiem ir izvēle un mums ir demokrātija, bet tā kļūst vardarbīga. Vai politiķi piekrīt, ka tā drīkst teikt?" jautā Vīksna.

Diskusijas izvērtās par valdības dažādajiem lēmumiem un vai tie nebija pārspīlēti.  Saeimas deputāts Arvils Ašeradens (Jaunā Vienotība) piebilst, ka bija jāstabilizē situācija un jāveic vakcinācija.

"Šobrīd esam pārsnieguši Eiropas vidējos rādītājus. Pašlaik mums nav informācijas, kāds ir jaunais vīrusa paveids. Mēs nezinām, kā tas ietekmēs situāciju," uzsver Ašerādens. 

Savukārt Latvijas tieslietu ministrs un Ministru prezidenta biedrs Jānis Bordāns pauž viedokli par to, ka nozīme ir tam, kuras iedzīvotāju grupas kaut ko [ierobežojumus] ievēro.

"Latvijā bija viskrasākie ierobežojumi skolēniem. Valdība piekopa genocīdu pret skolniekiem! 

Tagad bērni ir skolā un nesabojā kopējo ainu," norāda Jānis Bordāns

Tomēr, spriežot par tagadējiem ierobežojumiem, savu viedokli pauž LRTK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš. Viņš uzsver - ja valdībai ir svarīgi, lai cilvēki nedrūzmējas, ir svarīgi, lai pēc iespējas vairākos punktos un ilgākā laika posmā cilvēks var aiziet un kaut ko iegādāties.

"Nedrīkst pieļaut burzmu pirms Ziemassvētkiem," uzsver Endziņš

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu