Noslēgusies Aiviekstes HES rekonstrukcija

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Kaspars Nordens/LETA

Uzstādot divus jaunus hidroagregātus, ir noslēgusies Aiviekstes hidroelektrostacijas (HES) rekonstrukcija, informē AS "Latvenergo".

Pirmajā mēnesī kopš nodošanas ekspluatācijā 5.novembrī Aiviekstes HES ir saražojusi 350 megavatstundas (MWh) elektroenerģijas. Pēc rekonstrukcijas stacijas jauda ir 1,4 megavati (MW), un tagad hidroenerģiju izstrādā četros hidroagregātos. Aiviekstes HES ir viena no vecākajām ražotnēm Latvijā.

Divi no jaunajiem hidroagregātiem atrodas esošajā jeb vēsturiskajā hidroelektrostacijas būvē. Savukārt, pārbūvējot brīvslūžas, uzcelta papildu ražošanas būve, kurā izbūvēti divi jauni hidroagregāti, kuriem salīdzinājumā ar iepriekš uzstādītajiem ir augstāka lietderība, un tie ūdeni elektroenerģijas ražošanai patērēs daudz mazāk nekā esošie.

"Latvenergo" Ražošanas projektu direktore Ilvija Boreiko skaidro, ka Aiviekstes HES rekonstrukcija ir optimālākais risinājums, lai maksimāli palielinātu enerģijas izstrādi no atjaunojamajiem resursiem.

"Rekonstrukcijā pirmo reizi izmantoti horizontāli novietoti hidroagregāti, un tā ir jauna pieredze. Šādu tehnoloģiju biežāk izmanto caurplūdes hidroelektrostacijās ar mazāku jaudu, kur tā ir ierasta prakse," pauž Boreiko.

Rekonstrukcijas laikā ir izbūvēts jauns hidromezgls ar moderniem hidroagregātiem un tiem nepieciešamajām palīgiekārtām. HES augšbjefa ūdenskrātuves sienām ir veikta profilēšana, izvesta laika gaitā uzkrājusies grunts. Elektropieslēguma pārbūves darbi īstenoti sadarbībā ar AS "Sadales tīkls".

Jaunie hidroagregāti ir izgatavoti Čehijā, to montāžu un ieregulēšanu nodrošināja inženieri no Čehijas.

Īstenotā pārbūve ir turpinājums 2015.gada rekonstrukcijas posmam, kad veica esošā plostu ceļa un pārgāznes pārbūvi. Savu laiku nokalpojušie koka statņi un vairogi tika aizvietoti ar mūsdienīgu aizvaru celšanas sistēmu, kuru veido pneimatiski gumijas maisi un metāla plāksnes.

Aiviekstes HES jaunie hidroagregāti ļaušot maksimāli racionāli izmantot upes hidroresursus, paralēli darbinot gan esošos, gan jaunos hidroagregātus. Pēc rekonstrukcijas Aiviekstes HES ir ceturtā lielākā HES Latvijā. No kopējā apjoma, ko saražo mazās hidroelektrostacijas, Aiviekstes HES saražos aptuveni 5% elektroenerģijas. Ikgadējā Aiviekstes HES elektroenerģijas izstrāde svārstās no 2000 līdz 4000 MWh un ir tieši atkarīga no pieteces upē.

Vēsturiski Aiviekstes HES bija vienkāršas lauku dzirnavas, kuras pagājušā gadsimta sākumā pārtapa par savā laikā lielāko hidroelektrostaciju Latvijā. Ar pārtraukumiem stacija strādāja līdz 1969.gadam, kad tās uzstādītā jauda sasniedza 1,26 MW. Pēc vairāku desmitgažu dīkstāves 1991.gadā "Latvenergo" sāka tās atjaunošanas projektu. Pēc rekonstrukcijas pirmais hidroagregāts tika nodots ekspluatācijā 1994.gada decembrī, savukārt 1998.gadā martā iedarbināts otrais hidroagregāts.

Kā ziņots, "Latvenergo" koncerna apgrozījums šogad trīs ceturkšņos bija 659,5 miljoni eiro, kas ir par 17% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā, savukārt grupas peļņa samazinājās 3,6 reizes līdz 26,4 miljoni eiro.

Latvijas valstij piederošais "Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu