Somija nostiprina robežas: militārā tehnika izmaksās 8,5 miljardus (52)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

“Mūsu ziemeļu kaimiņi somi ir veikuši visu laiku lielāko ieguldījumu aizsardzībā. Par 8,5 miljardiem eiro viņi iegādāsies 64 piektās paaudzes iznīcinātājus, kam, pēc ekspertu domām, ir liela nozīme visa mūsu reģiona drošībai”, piektdienas vakarā ziņo Igaunijas sabiedriskais medijs err.ee

Papildus 64 “Lockheed Martin F35” iznīcinātājiem Somija iegādāsies 200 spārnotās raķetes; šis ir lielākais militārais līgums Somijas vēsturē, vēsta Igaunijas TV “Aktuālā kamera”.

“Jaunajiem iznīcinātājiem būs galvenā loma Somijas valsts aizsardzībā. Tie nodrošinās valsts gaisa telpas integritāti, aizsargās sabiedrību no gaisa uzbrukumiem un atbalstīs sauszemes un jūras spēku kaujas spējas,” sacīja Somijas premjerministre Sanna Marina.

Konkursā par jaunu iznīcinātāju piegādi piedalījās piecas kompānijas no Amerikas un Eiropas. Konkursa norisei ar interesi sekoja arī Igaunijas speciālisti.

Kā pastāstīja Valsts aizsardzības investīciju centra direktors Magnuss Valdemārs Sārs, somi konkursam sāka gatavoties pirms septiņiem gadiem, un visos konkursa posmos tika nodrošināti vienlīdzīgi nosacījumi dalībniekiem. “Pēdējā kārtā bija iekļauti divi amerikāņu ražotāji “Boeing” un “Lockhead Martin”, kā arī Zviedrijas “SAAB”, un, cik es saprotu, šī konkursa kārta ļāva pārliecināties par F35 nenoliedzamu tehnisko pārākumu,” piebilda Sārs.

“Domāju, ka šī lēmuma loģika bija tāda, ka Norvēģija un Kanāda kā Arktikas valstis arī iegādājas šādus iznīcinātājus, kas nozīmē, ka tehnika ir pārbaudīta arktiskos apstākļos un darbojas lieliski. Iznīcinātāji, protams, nav lēti, taču Somija joprojām ir bagāta valsts un var to atļauties,” sacīja Aizsardzības un drošības centra pētnieks Kalevs Stoičesku.

Pašlaik Somijas gaisa spēki ir bruņoti ar iznīcinātājiem no cita amerikāņu ražotāja – “Boing's Hornet”. Šīs desmitgades beigās tos nomainīs F35.

Igaunijas aizsardzības ministrs Kalle Lānets uzskata, ka kaimiņvalstu aizsardzības potenciāla stiprināšana un veidošana nāk par labu arī Igaunijai, jo sniedz lielāku drošību. “Jaunu iznīcinātāju iegādei Somijā neapšaubāmi ir liela nozīme visam mūsu reģionam,” sacīja Lānets.

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu