Valsts piešķir līdzekļus, lai pašvaldības varētu palielināt SAC algas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Turpmākos divus gadus - 2022. un 2023.gadā - valsts sniegs finansiālu atbalstu pašvaldībām pakalpojumu izdevumu segšanai, tādējādi ļaujot palielināt atalgojumu aprūpētājiem, kuriem ir darba tiesiskās attiecības ar pašvaldības dibinātām ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām (SAC), vai tādiem ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojumu sniedzējiem, kuriem ir noslēgts līgums ar pašvaldību par minēto pakalpojumu sniegšanu.

Kā informēja Labklājības ministrijā, šādu valsts atbalstu nosaka otrdien valdības sēdē pieņemtie Ministru kabineta "Noteikumi par valsts atbalstu pašvaldībām atlīdzības palielināšanai aprūpētājiem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās".

Valsts atbalsts pašvaldībām pakalpojumu izdevumu segšanai, kas ietver aprūpētāju atalgojuma paaugstināšanu, paredz, ka atkarībā no darbinieka darba stāža, kvalifikācijas un noteiktās kategorijas darba alga būs no 530 līdz 705 eiro mēnesī.

SAC nodrošina pakalpojumus personām ar smagiem un ļoti smagiem funkcionāliem traucējumiem, kas rada lielu personāla mainību un grūtības personāla piesaistē. Vienlaikus jaunu darbinieku piesaisti kavējošs faktors ir ne vien grūtie un psiholoģisko spriedzi radošie darba apstākļi, bet arī zemais atalgojums, kas mazkvalificētajam personālam, tajā skaitā arī aprūpētājiem, tikai nedaudz pārsniedz minimālo algu. Tāpēc šāds atalgojums var novērst risku, ka aprūpētāju trūkuma dēļ, netiek apmierināta SAC dzīvojošo personu pamatvajadzība pēc aprūpes.

Nākamā gada budžetā šim valsts atbalstam pašvaldībām ir paredzēti 6,7 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu