Getliņi EKO: pieaugošās atkritumu apsaimniekošanas izmaksas ir iespējams efektīvi samazināt

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
SIA "Getliņi EKO" atkritumu poligons.
SIA "Getliņi EKO" atkritumu poligons. Foto: Publicitātes foto

2022. gads iesāksies ar lielākiem mājsaimniecību rēķiniem, ko pamatā veidos energoresursu - elektrības un dabasgāzes - cenas pieaugums. Energoresursu vēsturiski augstāko cenu Latvijā ietekmē ekonomiskie un politiskie notikumi ne tikai Eiropā, bet arī visā pasaulē. Ja mājsaimniecības ietvaros elektrības un dabas gāzes patēriņu ir sarežģīti samazināt, tad pieaugošās atkritumu apsaimniekošanas izmaksas ir iespējams efektīvi samazināt, vēsta SIA "Getliņi EKO".

Kas veidos nešķiroto sadzīves atkritumu izmaksu pieaugumu Rīgā un Pierīgā?

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija decembrī ir apstiprinājusi SIA "Getliņi EKO" iesniegto tarifu projektu, kas paredz nešķiroto sadzīves atkritumu izmaksu pieaugumu mājsaimniecībām, sākot ar 2022. gada 10. janvāri.

SIA "Getliņi EKO" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns norāda, ka nešķiroto sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifa kāpums ir saistīts ar trīs pamata faktoriem. Pirmkārt, Eiropas prasībām zaļā kursa kontekstā, kas nosaka nepieciešamību samazināt noglabājamo atkritumu daudzumu. Otrkārt, valstī apstiprinātajām pakāpeniski pieaugošajām dabas resursu nodokļa izmaiņām par sadzīves atkritumu apglabāšanu - no 65 eiro par tonnu 2021.gadā uz 80 eiro par tonnu, sākot ar 2022. gada 1. janvāri un 95 eiro par tonnu, sākot ar 2023. gada 1. janvāri.

Likuma grozījuma izstrādātāji ir paredzējuši dabas resursu nodokli kā instrumentu, lai veicinātu atkritumu šķirošanu un pārstrādi.

Treškārt, uzņēmuma izmaksas – bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes kompleksa uzturēšana un darbības nodrošināšana, darbinieku skaita pieaugums, atalgojums, degvielas, elektrības izmaksas u.c. “Pēdējo gadu laikā ir veiktas investīcijas, lai atkritumu apsaimniekošana Getliņu poligonā būtu ilgtspējīga un atbilstu normatīvajos aktos noteiktajām vides aizsardzības prasībām. Tieši līdz šim paveiktais poligona modernizēšanā ir pamats tam, ka šobrīd esam viens no mūsdienīgākajiem un drošākajiem atkritumu pārstrādes centriem Eiropā,” skaidro Stirāns.

Bioloģisko atkritumu šķirošana ir jāsāk jau šodien

No 2024. gada 1. janvāra visiem Latvijas iedzīvotājiem būs obligāta bioloģisko atkritumu šķirošana. Bioloģiskie atkritumi ir, piemēram, virtuves pārtikas atkritumi, dārzeņu un augļu atkritumi, tējas un kafijas biezumi, puķes, nopļauta zāle, koka lapas, zariņi. Šobrīd aptuveni trešdaļa no sadzīves atkritumiem sastāv tieši no bioloģiskajiem atkritumiem, tāpēc tos šķirot ir ne tikai ilgtspējīgi, bet arī ekonomiski izdevīgi, jo tas samazinātu sadzīves atkritumu izvešanas biežumu.

Gada sākumā SIA "Getliņi EKO" nodeva ekspluatācijā pirmo bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes kompleksu Latvijā, sperot lielu soli pretī bioloģisko jeb pārtikas un dārza atkritumu šķirošanas attīstībai Rīgā un Pierīgā. Jaunā rūpnīca spēj divu mēnešu laikā no atkritumiem iegūt gāzi un tehnisko kompostu. Komplekss ilgtermiņā stiprinās aprites ekonomiku. Bioloģiskos atkritumus ir svarīgi šķirot kvalitatīvi un pareizi, jo tikai tad var uzsākt virzību tehniskā komposta plašākai izmantošanai tautsaimniecībā.

Šķiro vairāk – maksā mazāk

Nešķiroto atkritumu tarifa pieaugumu var mazināt, sākot šķirot atkritumus. Atkritumu šķirošana ļauj ne tikai ietaupīt, bet arī dod iespēju atkritumus izmantot atkārtoti, taupīt dabas resursus un galu galā - mazāk atkritumu apglabāt poligonā. Dažādi aprēķini liecina, ka atkritumu šķirošana ļauj samazināt izmaksas līdz pat 40%.

Lai sāktu vai palielinātu atkritumu šķirošanu, dzīvokļu īpašniekiem ir jāvēršas pie sava namu apsaimniekotāja, kurš sadarbībā ar atkritumu apsaimniekotāju, uzstādīs nepieciešamos šķirošanas konteinerus. Tikmēr privātmāju īpašniekiem ir jāsazinās ar savu atkritumu apsaimniekotāju. Efektīva atkritumu apsaimniekošana ir pamats tam, lai stiprinātu aprites ekonomiku un lielākā daļa materiālu tiktu pārstrādāti vai atkārtoti izmantoti

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu