Latvija iemaksājusi teju 6 miljonus eiro Pasaules Bankas krīzes atbalstā nabadzīgākajām pasaules valstīm (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nauda.
Nauda. Foto: Shutterstock

Latvija kopā ar citām dalībvalstīm piedalījusies Pasaules Bankas 93 miljardu ASV dolāru (82,26 miljardu eiro) krīzes atbalstā nabadzīgākajām pasaules valstīm, iemaksājot 5,97 miljonus eiro, informēja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Šā gada 15.decembrī noslēdzās Pasaules Bankas Starptautiskās Attīstības asociācijas ("International Development Association" - IDA) 20. resursu papildināšanas (IDA20) sarunas par globālu atbalstu 74 nabadzīgākajām pasaules valstīm (IDA valstīm) atkopties no Covid-19 krīzes negatīvās ietekmes. Pandēmijas ietekmē šajās valstīs strauji padziļinās galēja nabadzība, samazinās valdību ieņēmumi, pieaug ārējā parāda ievainojamība un nestabilitātes riski, un aptuveni trešdaļa no IDA valstīm saskaras ar pieaugošu pārtikas krīzi.

Kopumā IDA20 finansējuma pakotne sasniedz 93 miljardus ASV dolāru un ir vēsturiski lielākais IDA finansējuma apjoms

(IDA19 - 82 miljardi ASV dolāru (72,53 miljardi eiro)), no kura 23,5 miljardus ASV dolāru (20,8 miljardus eiro) veido 48 donorvalstu apstiprinātās iemaksas, bet pārējais finansējums tiek piesaistīts kapitāla tirgos un no Pasaules Bankas pašu resursiem. Pateicoties IDA bilances optimizēšanas pasākumiem, IDA20 ir lielākais IDA resursu papildināšanas cikls ne tikai finansējuma, bet arī sasniedzamo attīstības mērķu ziņā IDA valstīm, ko tās īstenos ar Pasaules Bankas atbalstu.

Liela daļa no šī finansējuma tiks izmantota, lai palīdzētu IDA valstīm pielāgoties klimata pārmaiņām un risināt veselības jomas problēmas.

Tāpat šis finansējums nodrošinās atbalstu valstīm sagatavoties krīzēm nākotnē, tai skaitā pandēmijām, dabas katastrofām un finanšu satricinājumiem, un efektīvāk mobilizēs valstu iekšējos resursus ar taisnīgu un progresīvu nodokļu sistēmu izveidi IDA valstīs, ko Latvija līdz ar citu dalībvalstu atbalstu panāca iekļaušanai IDA20 noteikumu ietvarā. Kopumā IDA20 finansējums palīdzēs 400 miljoniem pasaules nabadzīgāko iedzīvotāju.

Latvija apstiprināja savu donora iemaksu 5,97 miljonu eiro apmērā, kas par 60% pārsniedz Latvijas iemaksu IDA19, ierindojoties 41. vietā

pēc iemaksu apjoma (iepriekš 48. vietā). Tas ir straujākais kāpums starp Ziemeļu un Baltijas valstīm un otrs straujākais kāpums pēc palielinājuma īpatsvara, uzsver FM pārstāvji.

Savukārt Lietuvas iemaksa būs seši miljoni eiro (kāpums uz 40. no 43. vietas), bet Igaunijas iemaksa būs 5,1 miljons eiro (kāpums uz 43. no 47.vietas).

FM pārstāvji skaidro, ka Latvijas iemaksas palielinājums IDA20 sniedz arī nozīmīgu ieguldījumu Latvijas kopējā attīstības palīdzības finansējuma palielināšanā, kas ir viens no zemākajiem Eiropas Savienībā.

Ziemeļu un Baltijas valstu grupa pirmo reizi IDA vēsturē ir kļuvusi par trešo lielāko IDA20 donoru ar kopējo iemaksu summu 2,03 miljardi ASV dolāru (1,8 miljardi eiro) aiz ASV (3,5 miljardi ASV dolāru (3,1 miljards eiro)) un Japānas (3,4 miljardi ASV dolāru (3,01 miljards eiro)). IDA20 pirmo reizi kā donori piedalās Horvātija un Maroka, savukārt donora statusā ir atgriezusies Alžīrija, Meksika un Krievija.

Starptautiskā Attīstības asociācija (IDA) ir Pasaules Bankas institūcija, kas izveidota 1960.gadā un kuras darbības mērķis ir samazināt galēju nabadzību, atbalstīt ekonomikas izaugsmi un uzlabot cilvēku dzīves apstākļus vismazāk attīstītajās pasaules valstīs. IDA ir lielākā attīstības palīdzības institūcija pasaulē, kas sniedz grantus un aizdevumus ar atvieglotiem nosacījumiem 74 nabadzīgākajās valstīs (IDA valstis). Atbilstoši Pasaules Bankas klasifikācijai IDA valstis ir tās valstis, kuru nacionālais kopienākums (NKI) uz vienu iedzīvotāju ir zem 1,04 ASV dolāriem (0,92 eiro).

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu