Jauns regulējums draud izslēgt no darba tirgus tūkstošiem kurjeru (4)

Māris Kūrēns
, Financenet žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Lielākajā daļā Eiropas Savienības valstu kurjeri, kuri sadarbojas ar ēdiena piegādes platformām, ir pašnodarbinātie, strādājot tad, kad vēlas un kur vēlas. Tomēr Eiropas Savienības varas gaiteņos ir nonācis ierosinājums, kas paredz platformās strādājošos pielīdzināt pilntiesīgiem darbiniekiem. Šāds regulējums izslēgtu no darba tirgus desmitiem tūkstošu kurjeru. Plašāk par šo piedāvāto regulējumu pastāstīja “Bolt” Sabiedriskās politikas vadītājs Baltijas valstīs Henrijs Arras.

- Ņemot vērā jaunos ierosinājumus, kādi šajā gadījumā būtu galvenie riski no ekonomiskā viedokļa cilvēkiem, kas strādā par kurjeriem?

- Eiropas Komisijas rosinātās izmaiņas paredz, ka attiecības starp platformā strādājošo un platformu, piemēram, “Bolt Food”, tiek atzītas kā pilntiesīgas darba attiecības. Ja tas tā notiek, tad strādājošajiem ir jānosaka fiksēts darba grafiks, fiksēta alga un būtībā – vairs nav nekādas elastības. Kādēļ elastība platformās strādājošajiem ir galvenā vērtība? Dažādi pētījumi liecina, ka lielākā daļa no platformās strādājošajiem šeit gūst savus sekundāros ienākumus.

“Copenhagen Economics” novembrī publicēja ziņojumu par ēdiena piegādes kurjeriem. Šajā pētījumā piedalījās 16 tūkstoši kurjeru no 23 valstīm, līdz ar to, tas ir ļoti labs pārskats par situāciju Eiropā. Ziņojums parādīja, ka 70% no kurjeriem šo darbu veic, lai piepelnītos, un tikpat kurjeru kā prioritāti nosaka elastību – cik ilgi viņi strādā, kad strādā un kā strādā, lai gūtu papildus ienākumus. Pētījums apliecina, ka elastība kurjeriem ir daudz svarīgāka nekā ienākumi.

Ja platformu darbs tiek uzskatīts par standarta darba ņēmēja – darba devēja attiecībām, tad platformām būs jānosaka katra kurjera darba laiks un darba laikā veicamie maršruti.

Līdz ar to zūd jebkāda elastība, kā arī šāds darbs var arī traucēt primāro ienākumu gūšanai. Šajā gadījumā cilvēkam tad būs divas darba vietas, nevis viena darba vieta un viena iespēja gūt papildu ienākumus. Jaunais regulējums veicinās to, ka iespēja gūt papildu ienākumus tiks zaudēta. Un platformās strādājošajiem papildus ienākumi ir ļoti svarīgi.

- Ir arī daudzi studenti, kam tas ir vienīgais ienākumu avots...

- Protams! Tas, ko mēs redzam iepriekš minētajā pētījumā ir, ka liela daļa no kurjeriem (34%), ir tieši studenti. Tad, kad tu esi students, elastība ir izšķirošs faktors. Tev ir jāstudē, un tu nevari prioritizēt darbu, jo tava prioritāte ir mācības. Ja tas mainīsies, un platforma noteiks savus noteikumus, tad studentiem tas nozīmēs kavētas lekcijas, kā arī citas problēmas, kas saistītas ar studiju procesu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu