Polijas prezidents uzliek veto kritizētajam mediju likumam (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Polijas prezidents Andžejs Duda pirmdien noteicis veto pretrunīgi vērtētajam mediju likumam, ko kritiķi uzskata par konservatīvās valdības mēģinājumu apklusināt ASV uzņēmumam piederošo neatkarīgo televīzijas ziņu kanālu TVN24.

"Es nosaku tam veto," televīzijā paziņoja Duda.

Polijas parlaments šo likumu, ko kritizējušas gan ASV, gan Eiropas Savienība (ES), pieņēma šomēnes.

Likums neļautu uzņēmumiem, kas atrodas ārpus Eiropas Ekonomikas zonas, iegūt kontrolpaketi Polijas mediju uzņēmumos.

Tas piespiestu ASV uzņēmumu "Discovery" pārdot vairākumu akciju TVN, kas ir viens no lielākajiem privātajiem televīzijas tīkliem Polijā. TVN24 ir šī tīkla ziņu kanāls.

Valdība apgalvoja, ka jaunais likums pasargātu Polijas mediju vidi no tādiem potenciāli naidīgiem dalībniekiem kā Krievija.

Duda sacīja, ka piekrīt šim principam, bet to nedrīkstētu attiecināt uz esošajiem uzņēmējdarbības pasākumiem un investīciju līgumiem.

ASV pilnvarotais lietvedis Varšavā Bikss Aliu bija aicinājis Dudu noteikt veto šim likumprojektam, norādot, ka Vašingtona ir ļoti sarūgtināta par to.

"Mēs sagaidām, ka prezidents Duda rīkosies saskaņā ar iepriekšējiem paziņojumiem, lai izmantotu savas līdera pozīcijas vārda brīvības un uzņēmējdarbības aizsardzībai," sacīja diplomāts.

Arī Eiropas Komisijas (EK) pārstāvis sakariem ar presi Kristiāns Vīgands iepriekš sacīja, ka likumprojekts radītu "nopietnu risku preses brīvībai un plurālismam Polijā".

Tūkstošiem poļu šomēnes sapulcējās pie prezidenta pils, lai protestētu pret šo likumprojektu. Daudziem rokās bija ES karogi.

"Discovery" iepriekš paziņoja, ka šim likumprojektam "vajadzētu satraukt jebkuru uzņēmumu, kas iegulda Polijā, un ikvienu, kam rūp demokrātija un preses brīvība".

Polijas valdošā partija "Likums un taisnīgums" jau kontrolē sabiedrisko raidorganizāciju TVP, kas kļuvusi par valdības ruporu, un lielu daļu reģionālās preses.

Kopš partijas nākšanas pie varas 2015.gadā Polija starptautiskās organizācijas "Reportieri bez robežām" (RSF) Pasaules preses brīvības indeksā noslīdējsi par 46 vietām līdz 64.pozīcijai.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu