Informēs par iespējamo atbalstu uzņēmējiem, kas cietuši Baltkrievijai noteikto sankciju dēļ

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: EPA/STR

Sankciju koordinācijas padomes ikgadējā ziņojumā Ministru kabinetam atspoguļos informāciju par iespējamiem atbalsta mehānismiem uzņēmējiem, kuri cietuši zaudējumus pret Baltkrieviju noteikto sankciju dēļ, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

ĀM pirmdien tiešsaistē rīkoja Sankciju koordinācijas padomes astoto sēdi, kurā galvenā uzmanība tika veltīta jautājumam par Eiropas Savienības (ES) un ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja noteiktajām sankcijām pret Baltkrieviju un to ietekmi uz Latviju.

Padomes dalībnieki apsprieda arī veidus, kā plašāk informēt sabiedrību par aktualitātēm sankciju jomā, izmantojot gan informatīvus uzziņas materiālus, gan rīkojot sankciju seminārus sadarbībā ar citām kompetentajām iestādēm.

Sēdē tika nolemts, ka 2022.gada februārī ĀM sadarbībā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru veidos semināru par aktualitātēm sankciju jomā. Papildus tiks turpināts darbs informatīvo materiālu papildināšanā, lai sniegtu praktiskus padomus uzņēmējiem sankciju pret Baltkrieviju ievērošanā.

Jau rakstīts, ka ES un ASV pieņēmušas piekto sankciju paketi pret Baltkrieviju, reaģējot uz Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko pret ES izvērsto hibrīduzbrukumu.

ES sankcijas noteiktas 17 personām un 11 kompānijām un stājās spēkā 2.decembrī pēc publicēšanas "Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī".

Starp fiziskajām personām, kas iekļautas ES "melnajā sarakstā", ir Baltkrievijas Robežapsardzības komitejas vadītājs Anatolijs Lapo, robežsardzes amatpersonas Igors Krjučkovs, Konstantīns Molostovs, Pāvels Harčenko, Igors Gutņiks, Aleksandrs Davidjuks un Maksims Butraņecs. Viņi sankcijām pakļauti par ES robežas nelegālas šķērsošanas veicināšanu.

Par represijām pret pilsonisko sabiedrību un demokrātisko sabiedrību sankciju sarakstā iekļauts Ārlietu ministrijas preses sekretārs Anatolijs Glazs, tiesneši Sergejs Epihovs, Igors Ļubovickis, Valentīna Kuļika, prokurors Sergejs Grigeļs, Anna Sokolovskaja, Dmitrijs Karsjuks, Valsts kontroles amatpersonas Igors Maršalovs un Andrejs Prokopuks, televīzijas kanāla ONT vadītājs Marats Markovs.

Sankcijām pakļauto uzņēmumu vidū ir Baltkrievijas nacionālā lidsabiedrība "Belavia", naftas kompānija "Belarusneft", tūrisma firmas "Centrkurort" un "Oskartur", viesnīcas "Minsk" un "Planeta", robežsardzes aktīvo pasākumu atsevišķais dienests OSAM, uzņēmumi "Belšina" un "GrodnoAzot" un tā filiāle "Zavod Himvolokno".

Sankcijām pakļautas arī Sīrijas aviokompānija "Cham Wings" un Turcijas tūrisma firma "VIP Grub".

Tiek gatavota arī ES sestā sankciju pakete pret Baltkrieviju, bet tā varētu būt gatava janvārī vai februārī.

Līdz ar ES piekto sankciju paketi pret Baltkrieviju pieņēma arī ASV, ierobežojot darījumus ar Baltkrievijas valsts parāda vērtspapīriem un piemērojot sankcijas vēl 20 Baltkrievijas pilsoņiem un 12 juridiskajām personām.

ASV sankciju sarakstā iekļautas "Centrkurort", aviopārvadājumu firma "Transaviaexport", aizsardzības un drošības jomas uzņēmumi "Beltehexport", AGAT, 140.remonta rūpnīca, "Kidma Tech", "Peleng" un "Gardservis", kā arī uzņēmuma "Belaruskalij" potaša tirgotājs un eksportētājs "Belarusian Potash Company" (BPC), tā filiāle "Agrorozkvit", potaša ražotājs "Slavkali". Tāpat sankcijas noteiktas Prezidenta sporta klubam, kurš tiek vainots par iesaistīšanos koruptīvās shēmās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu