Nākamgad bankas turpinās strādāt pie digitālo pakalpojumu paplašināšanas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Nākamajā gadā bankas turpinās strādāt pie procesu automatizācijas un digitālo pakalpojumu paplašināšanas, pauda "Luminor Bank" filiāles Latvijā vadītāja Kerli Gabrilovica.

Viņa atzīmēja, ka šogad turpinājās Covid-19 pandēmijas ietekme un ar to saistītie ierobežojumi, taču pandēmijas ietekmei bija arī pozitīvs blakusefekts - tā viennozīmīgi veicināja dažādu digitālo pakalpojumu straujāku ieviešanu un lietošanas sākšanu. "Šobrīd vairums bankas pakalpojumu pieejami digitālajā vidē. Jāteic, ka iedzīvotāji ir kļuvuši atvērtāki un šobrīd labprāt izmanto iespēju saņemt bankas pakalpojumus attālināti - iepriekš daudzi izvēlējās banku apmeklēt klātienē," piebilda Gabrilovica.

Tāpat viņa atzīmēja, ka Baltijas valstu ekonomika pandēmijas laikā ir bijusi pietiekami izturīga, kas dod pamatu prognozēm, ka izaugsme ekonomikā līdzīgā tempā turpināsies arī nākamgad, un līdz ar to sekmēs arī attīstību banku sektorā.

"Banku darbība ir cieši saistīti ar vispārējo ekonomisko situāciju valstī, līdz ar to vakcinācijas tempi un pandēmijas izplatība atstāj ietekmi uz banku darbību. Pandēmija jau kļuvusi par mūsu ikdienu, tāpēc valstīm un uzņēmumiem, tajā skaitā bankām ir jāmācās pielāgoties un meklēt arvien jaunus risinājumus attīstībai, ieviešot vidēja un ilgtermiņa plānus," teica Gabrilovica.

Pēc viņas prognozētā, arī nākamgad saglabāsies liela klientu interese par mājokļu iegādi, kas saistīts gan ar pieaugošajām iespējām strādāt no mājām, kas daudziem prasa plašāku dzīves telpu, gan arī ar mājsaimniecībās veiktajiem uzkrājumiem, kas pieļauj lielākas iespējas nekustamo īpašumu iegādei.

"Nākamgad viens no izaicinājumiem būs arī augošā inflācija, un tās iespējamā ietekme uz dažādiem banku klientu segmentiem, jo tiek prognozēts, ka cenu pieaugums varētu mazināties tikai nākamā gada pavasarī. Augstā inflācija var atstāt gan īstermiņa, gan ilgtermiņa ietekmi uz procentu likmēm. Bankām kopā ar klientiem būs jādomā, kā saglabāt uzkrāto finanšu līdzekļu vērtību, jo naudas turēšana kontā augstās inflācijas dēļ šobrīd nav īpaši izdevīga," sacīja Gabrilovica, piebilstot, ka starp lielākajiem nākamā gada izaicinājumiem uzņēmumiem varētu būt inflācija, darbaspēka trūkums, enerģijas cenas un traucējumi piegādes ķēdēs.

Tāpat viņa minēja, ka aizvien lielāku lomu banku darbībā ieņems klimata pārmaiņu jautājumi. "Zaļais virziens radīs gan jaunus izaicinājumus, gan iespējas, un bankām būs jāsaskata atbalsta iespējas saviem klientiem šajā jomā. Nākamgad stāsies spēkā Eiropas Savienības taksonomija, ieviešot vienotus uz finanšu institūcijām vērstus vides ilgtspējas noteikumus, tāpēc bankām būs jāiekļauj šo klasifikāciju savās sistēmās un procesos, lai izmērītu ieguldījumu un aizdevumu portfeļa nospiedumu saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) taksonomiju," klāstīja Gabrilovica.

Viņa arī norādīja, ka banku sektors noteikti turpinās strādāt pie procesu automatizācijas, digitālo pakalpojumu paplašināšanas un produktivitātes celšanas, izmantojot jaunākos tehnoloģiskos rīkus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu