Mazumtirdzniecības apgrozījums novembrī – par gandrīz 4% mazāks nekā pirms gada (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ziemassvētku tirgus Āgenskalna tirgū. Attēls ilustratīvs.
Ziemassvētku tirgus Āgenskalna tirgū. Attēls ilustratīvs. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijā mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums šogad novembrī, pēc kalendāri koriģētajiem datiem, salīdzināmās cenās samazinājās par 3,7% salīdzinājumā ar pagājušā gada novembri, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Tostarp pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 0,3%, nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 7,9%, bet autodegvielas mazumtirdzniecība samazinājās par 2,6%.

Salīdzinot ar 2020.gada novembri, būtiskākais apgrozījuma kāpums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 35,1%) un farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 6,2%).

Apgrozījuma kritums bija kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 15,5%), metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecībā (par 14,9%) un apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 14,6%).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga par 5,9%.

2021.gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums samazinājās par 3,6%.

Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 1,4%, nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 5,3%, bet autodegvielas mazumtirdzniecība samazinājās par 4%.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, būtiskākais apgrozījuma pieaugums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 11,2%), mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 4,8%) un nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 3,6%).

Vislielākais apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 20,9%), apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 19,4%) un farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 9,4%).

2021.gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, samazinājās par 5,4%.

Kā norāda Ekonomikas ministrijā (EM), kopumā šā gada janvārī-novembrī mazumtirdzniecības apgrozījums pieaudzis par 1,8%.

Nepārtikas preču mazumtirdzniecība pieaugusi par 1,7%, degvielas mazumtirdzniecība - par 6%, savukārt pārtikas preču tirdzniecība palika faktiski nemainīga jeb novērots pieaugums par 0,4%.

EM prognozē, ka arī turpmāko situāciju mazumtirdzniecībā ietekmēs Covid-19 infekcijas izplatība un pasākumi tās ierobežošanai. Iedzīvotāji joprojām ir aicināti pēc iespējas vairāk izmantot distances tirdzniecības sniegtās iespējas un attiecīgi retāk apmeklēt tirdzniecības vietas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu