Ceturtdien notiks Baidena un Putina telefonsaruna, ziņo Baltais nams (5)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas prezidents Vladimirs Putins, ASV prezidents Džo Baidens
Krievijas prezidents Vladimirs Putins, ASV prezidents Džo Baidens Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Ceturtdien notiks ASV un Krievijas prezidentu Džo Baidena un Vladimira Putina telefonsaruna, pavēstīja Baltais nams, saglabājoties spriedzei, ko izraisījusi Krievijas karaspēka koncentrācija Ukrainas pierobežā.

Nepilna mēneša laikā tā būs jau otrā līderu saruna.

Baidens ceturtdien ar Putinu runās par "virkni jautājumu, arī gaidāmajiem diplomātiskajiem kontaktiem ar Krieviju", norādīja Nacionālās drošības padomes preses sekretāre Emilija Horna.

Baidens šobrīd atrodas savās mājās Delavērā, kur pavada gadumijas brīvdienas.

"Baidena administrācija turpina iesaistīties plašā diplomātijā ar Eiropas sabiedrotajiem un partneriem, konsultējoties un koordinējot kopīgu pieeju, reaģējot uz Krievijas armijas koncentrēšanu pie robežas ar Ukrainu," paziņojumā apliecināja Horna.

Centienos mazināt spriedzi ASV un Krievijas amatpersonas plāno 10.janvārī tikties Ženēvā.

Baidens piedāvās Putinam "diplomātisku ceļu" izejai no krīzes ap Ukrainu, trešdien sacīja augsta ASV amatpersona, vienlaikus norādot, ka Baidenam ir nopietnas bažas par Krievijas karaspēka kustību.

Ceturtdienas telefonsarunā Baidens Putinam sacīs, ka "mēs esam gatavi diplomātijai un diplomātiskam ceļam uz priekšu", žurnālistiem apliecināja amatpersona.

"Bet mēs esam arī gatavi reaģēt, ja Krievija virzīsies uz priekšu ar tālāku iebrukumu Ukrainā," Baidens norādīs Putinam, sacīja amatpersona, piebilstot, ka "mēs joprojām esam nopietni satraukti" par Krievijas spēku atrašanos tuvu pie Ukrainas robežas.

Priekšlikums par jaunu telefonsarunu nācis no Kremļa, piebilda amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Pie Ukrainas robežas sakoncentrētais Krievijas karaspēks "nav pilnīgi statisks", sacīja amatpersona, norādot, ka tas ir "pastāvīgs lielu bažu avots".

Vašingtona "gribētu redzēt, ka bruņotie spēki atgriežas savās parastajās mācību vietās".

Ieroču žvadzināšana jebkādu dziļāku progresu padara mazāk ticamu, piebilda amatpersona.

"Noslēguma fāzes, diplomātiskas noslēguma fāzes sasniegšana, jēgpilnas sapratnes panākšana starp ASV un Krieviju, NATO un Krieviju, Ukrainu un Krieviju, reāli tiešām notiek tikai vidē, kur mēs redzam deeskalāciju," sacīja amatpersona.

Nav plānu par vēl viena Baidena un Putina klātienes samita rīkošanu Ženēvas sarunās.

Baidens drīzumā runās arī ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, sacīja amatpersona.

Krievija izteikusi ASV priekšlikumus drošības jomā, cita starpā arī aicinot apturēt NATO izplešanos austrumu virzienā un neveidot bāzes bijušajās PSRS republikās.

ASV norādījušas, ka daži Krievijas priekšlikumi ir kategoriski nepieņemami, vienlaikus norādot, ka ir gatavas runāt un vēlētos diskutēt arī par jautājumiem, kas raisa Savienoto Valstu bažas.

ASV un rietumvalstis uzskata, ka Krievija varētu gatavot uzbrukumu Ukrainai un tāpēc Ukrainas pierobežā sakoncentrējusi aptuveni 100 000 karavīru.

Krievijas puse noraida apsūdzības par iespējamu tās karaspēka iebrukumu Ukrainā. Kā apgalvo Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Maskava ieņem aizsardzības pozīcijas, jo bažījas, ka Kijeva pārmērīgi tuvinās ar NATO.

Baidens 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV piemēros Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu