Suecas kanāls pērn sasniedzis "nepieredzētu peļņas rekordu" (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Suecas kanāls 2021. gada martā, kad to bija bloķējis kravas kuģis "Ever Given"
Suecas kanāls 2021. gada martā, kad to bija bloķējis kravas kuģis "Ever Given" Foto: AP/Scanpix

Suecas kanāla ienākumi 2021. gadā sasniedza 6,3 miljardus dolāru, kas ir augstākais rādītājs kopš šā kanāla atklāšanas. Rekords sasniegts, neraugoties uz sešas dienas ilgušo transporta ceļa blokādi, vēsta Vācijas medijs “Zeit Online”.

“2021. gadā tika uzstādīti jauni un nepieredzēti rekordi visā kanāla vēsturē, gada ienākumu līmenim sasniedzot 6,3 miljardus dolāru. Tas ir par 12,8% vairāk nekā 2020. gadā, kad kanāla peļņa bija 5,6 miljardi dolāru,” izdevums citē kanāla administrācijas vadītāju Usamu Rabiju.

Turklāt, pēc Suecas kanāla vadības vārdiem, pērn rekordlielu apjomu sasniedza arī pa kanālu pārvadāto kravu apjoms, kas pārsniedza 1,27 miljardus tonnu, kas ir par 8,5% vairāk nekā gadu iepriekš. Tiek norādīts, ka 2021. gada laikā abos virzienos kanālu šķērsoja 20 694 kuģi (vidēji 56,6 kravas kuģi dienā). Gadu iepriekš šis rādītājs bija 18 830 kuģi.

Kā zināms, ka Suecas kanāls tika atvērts kuģu satiksmei 1869. gada novembrī. Šis 163,5 kilometrus garais kanāls būtiski atvieglo kuģu satiksmi, jo tas savieno Sarkano jūru ar Vidusjūru. Tā dziļums ir vairāk nekā 20 metru, kas ļauj to šķērsot arī lielākajiem kuģiem pasaulē.

Pagājušā gada martā konteinerkuģis “Ever Given”, kas ir 400 metru garš, šķērsojot Suecas kanālu, uzskrēja uz sēkļa, un faktiski bloķēja vienu no svarīgākajiem jūras ceļiem pasaules tirdzniecībā uz sešām dienām. Tika aprēķināts, ka Suecas kanāla bloķēšana pasaules ekonomikai izmaksāja no 6 līdz 10 miljardiem dolāru.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu