"Zero Waste Latvija": VARAM steidzami jārīkojas saistībā ar pieaugošajiem bioloģiski noārdāmo atkritumu tarifiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Strauji un negaidīti pieaugušais bioloģiski noārdāmo atkritumu tarifs Rīgā un visās Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģiona pašvaldībās samazina to šķirošanas izdevīgumu iedzīvotājiem, tādēļ Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) ir steidzami jārīkojas, sacīja biedrības "Zero Waste Latvija" valdes locekle Maija Krastiņa.

Viņa skaidro, ka bioloģiskie atkritumi veido gandrīz pusi no kopējā atkritumu apjoma. "Šādu atkritumu atdalīšana no sadzīves atkritumiem ir modernas atkritumu apsaimniekošanas sistēmas pamats, un to dalītai vākšanai ir jābūt ekonomiski izdevīgai," uzsver Krastiņa.

Pēc viņas teiktā, izmaksu izmaiņas draud sagraut lielu daļu no pašvaldību, atkritumu apsaimniekotāju, vides organizāciju un iedzīvotāju panāktā un mazināt sabiedrības uzticību bioloģiski noārdāmo atkritumu dalītās vākšanas sistēmai ne tikai Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģionā, bet arī visā Latvijā.

Krastiņa atzīmē, ka pagājušā gada decembra sākumā Rīgas pašvaldība rosināja steidzamas izmaiņas Atkritumu apsaimniekošanas likumā, lai bioatkritumu šķirošanu padarītu lētāku un izdevīgāku, taču šis aicinājums līdz šim palicis bez VARAM atbalsta.

"Zero Waste Latvija" aicina VARAM steidzami virzīt attiecīgos grozījumus, lai veicinātu to, ka bioloģisko atkritumu dalīta vākšana iedzīvotājiem būtu ekonomiski izdevīgāka.

Tāpat Krastiņa atzīmē, ka VARAM joprojām nav arī atrisinājusi kopienu komposta jautājumu, tādējādi liedzot iedzīvotājiem vēl lētāku bioatkritumu pārstrādes sistēmas attīstīšanu.

"Šobrīd vienīgie, kas var izmainīt situāciju, ir VARAM. Pārējiem sistēmas dalībniekiem ir juridiski sasietas rokas. Ar savu bezdarbību VARAM darbojas pretēji valsts iedzīvotāju un kopējām vides interesēm. Ir nepieņemami, ka Latvijas lielākajā pašvaldībā šādi tiek bremzēta bioloģisko atkritumu dalīta vākšanas sistēma pašos tās pirmssākumos," saka Maija Krastiņa.

"Zero Waste Latvija" aicina VARAM strādāt pie stratēģijas un likumodošanas, kas Rīgā, Pierīgā un citviet Latvijā ilgtermiņā ļautu nonākt pie tādas atkritumu apsaimniekošanas un šķirošanas sistēmas, kas veicina individuālo iesaisti atkritumu samazināšanā, ļaujot iedzīvotājiem precīzi zināt, cik atkritumu tie rada, izmet un cik par to tiek maksāts.

Jau vēstīts, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) izvērtējusi un decembrī apstiprinājusi SIA "Getliņi EKO" iesniegto sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifu pie dažādām dabas resursu nodokļa (DRN) par atkritumu apglabāšanu likmēm.

Tostarp bioloģiski noārdāmo atkritumu izvešanas izmaksas no 10.janvāra pieaugs vidēji par 40-50% atkarībā no pašvaldības.

"Getliņi eko" iepriekš skaidroja, ka jaunajā sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifā lielākais pieaugums saistīts ar dabas resursu nodokli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu