Virkne politisko partiju sodītas par pārkāpumiem vietvaru vēlēšanās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Vairākām Saeimā pārstāvētajām partijām par pārkāpumiem pērn notikušajās pašvaldību vēlēšanās piemēroti nelieli sodi.

Pērn jūnijā pašvaldību vēlēšanas piedalījās 42 partijas. Vēlēšanu deklarācijas iesniedza 40 partijas. Deklarācijas neiesniedza "Politiskā partija "Alternative"" un apvienība "Jaunā Saskaņa", liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) informācija.

Par vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju iesniegšanas kārtības neievērošanu piecas politiskās partijas ir sauktas pie administratīvās atbildības, un tām uzlikti administratīvie naudas sodi kopumā 4200 eiro apmērā. Šīs partijas ir "Jaunā Saskaņa", Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija, "Nacionālā savienība Taisnīgums", "Ropažu komanda" un "Alternative".

Apkopojot vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijās norādīto informāciju, konstatēts, ka partijas priekšvēlēšanu aģitācijas periodā saņēmušas finanšu līdzekļus 2 076 268 eiro apmērā, no kuriem biedru un iestāšanās naudas veidoja 134 007 eiro, ziedojumi - 1 158 885 eiro, citi ienākumi, tai skaitā valsts budžeta finansējumu - 783 374 eiro.

Priekšvēlēšanu aģitācijai politiskās partijas kopā izlietojušas 3 838 329 eiro, no kuriem limitētajiem aģitācijas materiālu izvietošanas un labdarības pasākumu izdevumiem tērēti 1 133 553 eiro, pārējiem izdevumiem - 2 704 776 eiro.

Veiktajās pārbaudēs par Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma un Finansēšanas likuma

pārkāpumiem ir sākti 45 administratīvā pārkāpuma procesi.

32 procesos tika piemēroti administratīvie naudas sodi kopumā 3930 eiro apmērā, divos procesos ir izteikti brīdinājumi, savukārt vienā administratīvā pārkāpuma procesā lēmums tiks pieņemts 2022.gadā.

Pie naudas sodiem pārsvarā tikušas sīkpartijas, taču sodīti arī patlaban Saeimā pārstāvētie spēki. Jaunajai konservatīvajai partijai piemērots 150 eiro sods par aģitācijas materiālu noformējuma neievērošanu un aģitācijas materiālu izvietošanas ierobežojumu neievērošanu. Arī "Jaunā Vienotība" saņēmusi 75 eiro sodu par aģitācijas materiālu noformējuma neievērošanu. Šāds sods ticis arī "Kustībai Par!" par aģitācijas ierobežojumu neievērošana aizliegtajās dienās un "Latvijas attīstībai" par aģitācijas materiālu noformējuma neievērošanu.

75 eiro sods par aģitācijas materiālu noformējuma neievērošanu un aģitācijas ierobežojumu neievērošanu aizliegtajās dienās piemērots arī Latvijas Zaļajai partijai, bet 200 eiro sods noteikts Latvijas Zemnieku savienībai par aģitācijas materiālu noformējuma neievērošanu. Tāpat par aģitācijas materiālu noformējuma neievērošanu 100 eiro sods piemērots Zaļo un zemnieku savienībai. 75 eiro sods par aģitācijas materiālu noformējuma neievērošanu piemērots arī "Saskaņai".

Nacionālajai apvienībai sodos kopumā piemēroti 1050 eiro. Sodi piemēroti par aģitācijas materiālu noformējuma neievērošanu un informācijas nesniegšanu KNAB.

Vienlaikus pārbaudēs konstatēts, ka neviena partija nepārsniedza Finansēšanas likumā noteikto priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu apmēru reklāmas izvietošanai un labdarības pasākumu finansēšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu