Lietuvā Nemunas lejtecē plūdu ūdeņi atgriezuši no ārpasaules vairākus desmitus saimniecību

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Ledus "pankūkas" Lietuvā
Ledus "pankūkas" Lietuvā Foto: J. Stacevičius/LRT

Lietuvas Šilutes rajonā, Nemunas lejtecē pie Kuršu jomas, plūdu ūdeņi atgriezuši no ārpasaules aptuveni 70 saimniecības un padarījuši neizbraucamus ceļus.

Kā liecina Lietuvas autoceļu direkcijas dati, vietumis vairāku kilometru garumā ceļus sedz pat 70 centimetrus dziļš ūdens.

Šilutes rajona pašvaldības administrācijas direktors Virgīlijs Poziņģis ziņu aģentūrai BNS pastāstījis, ka visnopietnākā situācija izveidojusies Žaļģiru ciemā. Pēc viņa teiktā, pašvaldība plāno piegādāt iedzīvotājiem dzeramo ūdeni un vajadzības gadījumā palīdzēt ar pārtikas piegādi. Pāris cilvēki evakuēti no savām mājām un tiek domāts par telpām, kur vajadzības gadījumā uz laiku varētu izmitināt vairāk cilvēku. Iedzīvotājiem tiek piedāvāti arī zvejnieku kombinezoni, jo dažviet pagalmos ūdens sniedzas krietni pāri ceļiem.

Poziņģis spriedis, ka ūdens līmeņa celšanās saistīta ar temperatūras svārstībām, salam mijoties ar atkusni, savukārt Šilutes rajona mērs Vītauts Laurinaitis norādījis, ka lielākās problēmas rada ledus sablīvējumi Nemunas deltas lielākajā atzarā - Atmatā.

Viņš pieļāvis iespēju, ka gadījumā, ja situācija neuzlabosies, var nākties lūgt Bruņotajiem spēkiem palīdzību ledus spridzināšanā, lai liekie ūdeņi ātrāk nonāktu Kuršu jomā, taču pagaidām tādas vajadzības nav.

Ugunsdzēsēji gumijas laivās palīdzējuši elektroenerģijas sadales uzņēmuma "Energijos skirstymo operatorius" (ESO) darbiniekiem doties uz izsaukumiem un nogādājuši ģeneratoru uz kādām mājām, kur nācies atslēgt elektrību.

Pašvaldības vadītāji pirmdien situāciju pārrunājuši arī ar iekšlietu ministri Agni Bilotaiti. Viņa norādījusi, ka ministrija vērīgi seko situācijai, un visi dienesti ir gatavi reaģēt, ja tā pasliktinātos.

Nemunas lejtecē pavasara palos bieži applūst plašas teritorijas un ceļi daudzu kilometru garumā un cilvēki pie tā jau ir pieraduši, bet pēdējā laikā ūdens līmenis aizvien biežāk ceļas arī ziemā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu